Jak pravděpodobně víte, Chorvatsko přejde od příštího roku na euro. Co to bude znamenat pro české turisty, se dozvíte v následujícím článku.

Odkdy je možné v Chorvatsku platit eurem?

Leckde je to možné už nyní, na podzim 2022. Všechny ceny v obchodech musejí být uvedeny v obou měnách, takže není těžké se v nich vyznat. Pokud chcete platit eury, předem se na tom domluvte s obchodníkem nebo poskytovatelem služeb. A také se domluvit, zda chcete případný přeplatek vrátit v kunách nebo eurech.

Od 1. ledna 2023 se euro stane oficiální měnou. Ještě do 14. ledna 2023 budete moci všude platit kromě evropské měny také kunami, pak už nikoliv a jedinou uznávanou měnou bude euro.

Jak to bude s výměnou peněz?

Od 1. ledna 2023 nebude možné měnit v chorvatských směnárnách eura za kuny. Výměna bude po dobu jednoho roku, tedy od 1. ledna do 31, prosince, možná v chorvatských komerčních bankách a také na poštách. Po tomto datu už bude možné kuny vyměnit pouze přímo v Chorvatské národní bance.




Co s kunami na bankovních účtech?

Pokud máte účet v kunách v chorvatské bance, ta provede převod na eura automaticky, a to bez poplatku.

Jaký bude kurz?

Pro všechny transakce po 1. lednu 2023 platí kurz 1 euro = 7,53450 kuny (HRK).

Jak to bude s výměnou v českých směnárnách?

České směnárny nepodléhají chorvatským zákonům, záleží tedy na jejich provozovatelích, kdy směnu kun ukončí. Může to být ještě před koncem letošního roku, nebo naopak později (pak si ale dávejte velký pozor na kurz a na případné poplatky).

 

Jak vidíte, některé naše starší informace brzy ztratí svou platnost. Jako například mimořádně navštěvovaný článek Vzít si do Chorvatska eura nebo kuny

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.