Při plánování dovolené i samotné cestě a pobytu u Jadranu mi pomáhá několik mobilních aplikací. Pojďme se na ně podívat.

Waze

Dobrý pomocníkem pro cestu do Chorvatska je navigace Waze. Je zdarma, nemá velké nároky na mobilní data a patří k tomu nejlepšímu, co můžete využít. Nenapovídá pouze trasu, ale informuje o uzavírkách, o policejních hlídkách a dokonce i o kdejakém autě odstavené u krajnice. Můžete se pomocí ní přesunovat i přímo na dovolené. Po dovolené roku 2021 k ní mám jednu výhradu, a to horší kvalitu informací na Istrii. Vše podstatné jsem před časem sepsal v článku Jeďte do Chorvatska s navigací Waze.

waze

 

HAC ENC

Pokud chcete ušetřit za chorvatské dálnice a minimalizovat riziko stání v kolonách na mýtnicích, pravděpodobně využíváte elektronický systém úhrady ENC. Psal jsem o něm v článku Co je ENC a jak vám usnadní cestu po dálnicích? Také ENC má vlastní mobilní aplikaci. V té můžete kromě zůstatku zjišťovat například cenu naplánované trasy nebo se informovat o případných zádrhelech na cestě.

 

ENC




Jadrolinija

Vodní cesty v Chorvatsku většinově zajišťuje společnost Jadrolinija. Nebojte se trajektů (případně ani katamaranů), pro Chorvaty je to něco jako městská hromadná doprava. Jadranské ostrovy jsou nádherné a rozhodně stojí za to řadu z nich navštívit. Jízdní řády lodí přitom můžete mít pořád u sebe. Slouží k tomu aplikace Jadrolinija, kterou si rovněž stáhnete do mobilu. Můžete vyhledávat spoje, ale také přímo kupovat lístky. Aplikace vám ukáže záběry z přístavních kamer a informuje také o počasí na jednotlivých zastávkách.

 

jadrolinija

Sky map

A na závěr jedna specialita. Okouzlila vás jadranská noční obloha se stovkami viditelných hvězd? Pokud se v nich chcete dobře orientovat, stáhněte si aplikace Sky map. Velmi snadno se ovládá. Namíříte mobil na oblohu a na obrazovce telefonu uvidíte souhvězdí, planety i Měsíc. Pokud je na obloze aktuálně vidět například kometa, aplikace vám ji ukáže také.

 

skymap

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.