Čevapi nebo také čevapčiči jsou pokrm rozšířený po celém Balkáně, který kromě Chorvatska najdete také v Bosně, Srbsku, Rumunsku a Bulharsku. Receptů na jeho přípravu je nepřeberné množství, já vám představím ten svůj.

1 kg mletého masa
1 čajová lžička sody
4 polévkové lžíce perlivé vody nebo minerálky
2 stroužky česneku
2 čajové lžičky soli
trocha pepře
koření čubrica (nemusí být)

Na snímku jsou čevapi z telecího masa, běžně ale používám hovězí. Základem je nepřekořenit je, takže raději méně než více. V Chorvatsku si můžete koupit směs koření přímo na čevapi, která už obsahuje vše důležité. Druhou možností je použít výše uvedenou kombinaci koření. Pokud nemáte čubricu (běžně se v ČR prodává u stánků s kořením), vynechejte ji, v Chorvatsku ji rovněž většinou nepoužívají.

Smíchejte maso se sodou a minerálkou. Čevapi pak budou krásně nadýchané. Přidejte všechno koření a pět minut míchejte (robot vám může práci usnadnit).

Pak je čas vytvarovat čevapi. Já používám násadu na masový mlýnek, kterou se plní klobásy. Vyjíždí z ní krásné válečky, které jen krátím na požadovanou délku. Pokud ji nemáte, můžete masovou směs ručně vyválet a nakrájet.




čevapi

Já pak zpravidla opékám čevapi nasucho na elektrickém grilu cca 10 minut z každé strany. Když není po ruce nebo chci přípravu urychlit, dám do pánve trochu oleje a zprudka je na ní opeču. Úplně nejraději je samozřejmě dělám na roštu přímo nad dřevěným uhlím, ale takových příležitostí mám málo.

Hotové čevapi podávám s hranolkami, na talíř k nim přidávám ajvar (docela dobrý seženete v českém Kauflandu) a cibulí nakrájenou na jemné plátky (když seženete červenou, tím lépe).

Dobrou chuť!

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.