Na cca 1,5 litru polévku použijte tři menší cukety. Nejsou delší než 20 centimetrů. Po umytí je i se slupkou nakrájejte na kostičky o hraně cca 2 centimetry. Při této velikosti z cukety nemusíte odstraňovat semínka. Pokud zvolíte větší výpěstek, podélně jej rozpulte, vezměte lžíci a semínka několika tahy vydlábněte.




Na sporáku rozpalte asi decilitr olivového oleje (opravdu jej musí být hodně) a vsypte do něj cuketu společně se stroužkem česneku, který jste rozdrtili nebo nakrájeli na jemno, a lžičkou soli. Opékejte zprudka asi 10 minut. Přidejte litr vody a vařte dalších 10 minut. Polévku rozmixujte ponorným mixérem. Můžete přidat dvě lžíce parmazánu, polévka získá další chuť, ale není to nutné.

Pokud na dovolené nemáte ponorný mixér, ale jenom kráječ/sekáček/chopper, můžete improvizovat jako já a cuketu rozmixovat už po 10 minutách dušení, teprve poté do vzniklé kaše přidat vodu 10 minut povařit.

Dobrou chuť!