Možná vůbec nejjednodušší způsob přípravy slávek. Kupte si mušle, počítejte na jednoho dospělého s kilogramem slávek. Ponořte je do studené osolené vody a nechejte pár minut. Pak mušle po jedné vytahujte a odtrhávejte od nich „fousy“ (část mušle na spoji lastur), případně očistěte. Mušle, které nejsou při čištění zavřené, vyhoďte.

V hrnci rozpalte olivový olej a přidejte nakrájený nebo nasekaný česnek. Očištěné mušle do hrnce naráz přidejte a zalijte bílým vínem. Na kilogram slávek počítejte asi půl deci vína. Přikryjte pokličkou a nechejte tři až pět minut vařit. Promíchejte a nechejte pod pokličkou ještě krátkou chvíli. Hotové mušle jsou otevřené. Zasypte je nasekanou petrželkou. Mušle, které se v teple neotevřely, vyhoďte. Pokud používáte opravdu čerstvé slávky, bude jich minimum, tak dvě až tři na kilogram.




Mušle servírujte na talíři přelité omáčkou, která se vám vytvořila na dně. Jejím základem je mořská voda z mušlí a bývá jí většinou více než sníte. Podávejte s bílým chlebem nebo opečenými toasty, které si můžete do omáčky namáčet.

Pokud jste četli pozorně, zjistili jste, že v receptu nefiguruje žádná sůl. Mušle jsou totiž slané dost a není třeba nic dalšího přidávat.

Dobrou chuť.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.