Mezi nejlepší úpravy mořských ryb patří ta úplně nejjednodušší – na grilu. Tenhle postup zvládne úplně každý

Suroviny

Ryby odpovídající počtu strávníků. Nejčastěji to bývá cípal, brancin (mořčák evropský nebo též mořský vlk) nebo orada (mořan zlatý, komarča, pražma královská)

Olivový olej
Sůl
Citron
Chléb

Postup

Můžete si koupit dřevěné uhlí nebo použít prostý způsob, jaký používám já (odkoukal jsem jej od místních). Pod stromy, typicky borovicemi, si najdu dřevo sám. Nasbírám si několik hrstí šišek a drobné chvojí na podpal, přidám také větvičky o síle cca dvou až tři centimetrů. Pro snazší odhad si představte zhruba tři nákupní tašky materiálu na večeři pro čtyřčlennou rodinu. Silnější klacky nejsou třeba, dlouho by hořely a to není cílem.

Pod grilem (nebo vedle) udělám zhruba z poloviny dřeva hranici a rozdělám oheň. Když se rozhoří, přidám postupně zbytek dřeva. Nechám důkladně prohořet. Tenké dřevo shoří rychle a zbude po něm spousta žhavých uhlíků, které rozprostřu na plochu potřebnou ke grilování. Uhlíky musí žhnout, ale nesmí už hořet plamenem. Pokud z některého během grilování začnou šlehat plameny, stříknu na něj trochu vody. Mám pro ty účely připravenou půllitrovou PET lahev, v jejímž vršku dělám malý otvor. Cílem není všechno zahasit, ale pouze udržovat uhlíky žhavé.




Ryby dopředu pouze vykuchám (pokud už nejsou) a těsně před přípravou bohatě osolím. Potom je vložím přímo na gril. Bez marinády, bez oleje, jen tak. Griluju podle síly žáru z každé strany zhruba 5 až 7 minut. Na kůži ryby se udělá spousta puchýřků, ale není se čeho bát. Kůže je i tak moc dobrá a navíc ochrání maso před spálením. Pokud chcete k rybě jíst topinky, můžete je přidat na gril a opéct nad uhlíky. Ale pozor, chléb je hotový mnohem rychleji než ryba, leckdy stačí minuta z každé strany, pak se pečivo začíná pálit – musíte to hlídat.

Když jsou ryby hotové, přemístím je z grilu na talíř nebo tác a bohatě poliju olivovým olejem. Opravdu nešetřete a počítejte na každou rybu třeba cca polévkovou lžíci oleje. Rozdělte ryby na talíře, pokapejte citronem a večeře je připravena. Přikusujte chléb, přidejte dostatek zeleniny.

A pozor, uhlíky pod grilem mohou být žhavé ještě klidně několik hodin, tak je dobré mít ohniště trochu pod dozorem.

Dobrou chuť!

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.