Pokud jste někdy byli v Chorvatsku, jistě znáte Jadranskou magistrálu, tedy silnici vedoucí od severu k jihu po celém pobřeží. A teď si představte, že se po ní vydáte na motorce. S větrem ve vlasech a sluncem v očích budete okouzleni malebnými výhledy na křišťálově čisté moře a rozeklané útesy. Jadranská magistrála je jednou z nejkrásnějších silnic ve Středomoří a táhne se od Istrie až k Prevlaku. Je zařazena do knihy 501 nejlepších lokalit světa a každoročně přiláká tisíce turistů. Mnozí ji také nazývají sestrou legendární trasy podél italského amalfského pobřeží.

Ale to není všechno – Chorvatsko nabízí také jedny z nejlepších terénních motocyklových tras v Evropě. Můžete změřit své síly a prozkoumat nedotčenou přírodu pohoří Velebit prostřednictvím jedinečné krásy Mistrovské cesty. Pokud jste o této nejkrásnější chorvatské horské silnici ještě neslyšeli, nyní je ten správný čas se s ní seznámit. Tato 200 let stará silnice představuje vrchol tehdejší silniční architektury, která navzdory svému stáří splňuje dnešní bezpečnostní standardy, a spojuje Obrovac se Sveti Rokem přes pohoří Velebit. Jde o 41 kilometrů dlouhou makadamovou silnicí, na které toho spoustu zažijete.

Já jsem zrovna včera podnikl (ovšem autem) tradiční cestu po poloostrově Pelješac a umím si představit, že i zdejší krajinu si motorkáři umí pořádně užít. Druhý největší chorvatský poloostrov je známý svou krásnou přírodou a plážemi, vynikajícím vínem a salinami ve Stonu.

Ve Stonu můžete vystoupit na kamenné hradby, které jsou považovány za druhou nejdelší soustavu opevnění na světě, hned po Velké čínské zdi. K obědu si určitě dejte místní ústřice, protože v nedalekém zálivu Bistrina se nachází jedna z největších farem na chov ústřic a slávek na východním pobřeží Jadranu a tyto mořské plody můžete téměř kdykoli a čerstvé ochutnat ve zdejších četných restauracích a tavernách.




Ze Stonu se vydejte směrem k Orebići a nechte se unášet fantazií. Budete míjet vinice a sklípky, kde můžete ochutnat lahodná vína a pokochat se výhledem na krásný ostrov Korčula. Plavbu na tento ostrov, rodiště Marca Pola, doporučujeme nejen pro jeho podmanivou přírodu, ale také pro velké množství kulturně -historických památek. Město Korčula je jednou z nejcennějších městských památkových rezervací Středozemí.

Jedním z nejoblíbenějších úseků mezi motorkáři je určitě Plominka. Přestože celá trasa z Rijeky přes Opatijskou riviéru je pro motorkáře mimořádně krásná, úsek z Mošćeničky Draga do Voziliće je rozhodně nejkrásnější částí celého Kvarnerského zálivu. Z Opatije se vydejte směrem na Mošćeničku Dragu a pokračujte podél moře po klikaté silnici, která v jednom místě odbočuje doprava na Plomin a Vozilići. Celková trasa měří asi 24 km a dá se zvládnout za půl hodiny. Přestože je tato trasa krátká, bude se vám bude líbit. Při jízdě podél kvarnerského zálivu si navíc užijete výhled na Cres a Krk.

Pokud jde o ubytování, Chorvatsko nabízí motorkářům dostatek různých možností. Můžete si vybrat z řady kempů, hotelů a soukromých apartmánů, které budou vyhovovat vašim potřebám a rozpočtu.

V tomto textu jsem využil informace z tiskové zprávy Chorvatského turistického sdružení.

Na úvodní snmku jsou hradby Stonu. Zdroj snímku: @CNTB, autor: Ivo Biočina

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.