Pokud vás láká představa plavit se po Jadranu na palubě člunu nebo lodi, měli byste vědět, jaké podmínky musíte splňovat. Některé z vás možná nalákal můj článek Udělejte si „řidičák na loď“, změní vám to pohled na Jadran.

Nyní si řekneme, na jaký typ lodě tento „řidičák“ nepotřebujete.

Stručně řečeno: na malý člun bez motoru. Nenechte se zmást nepravdivými informacemi, že na řízení člunu do výkonu 4 kW (tedy zhruba 5 HP – koňských sil) nepotřebujete průkaz, není to pravda. Pravidla se v posledních letech změnila a v zásadě platí jednoduché pravidlo: člun s motorem se smí řídit jen s povolením.




Na webu české Státní plavební správy najdete o chorvatských pravidlech ještě další informace:

Plavidla, která se nezapisují do evidence nebo rejstříku malých plavidel (nerozlišuje se, zda s vlastním pohonem nebo bez pohonu), se nesmějí vzdalovat od pobřeží pevniny nebo ostrova na vzdálenost větší než 500 metrů.

Na plavidle (nerozlišuje se, zda s vlastním pohonem nebo bez pohonu) o délce 2,5 m a menší se mohou plavit současně nejvýše 2 osoby.

Pokud se chcete něco dozvědět o pohybu na Jadranu po západu slunce, přečtěte si článek Noční navigace pro malá plavidla

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.