Chystáte se vyrazit k moři i se zvířecím členem vaší domácnosti? Pokud splníte základní podmínky, není cesta do Chorvatska žádný problém. Ale myslete na to dostatečně dopředu, ať pak nejste překvapeni.

Popíšu vám typickou situaci, kdy chcete vyrazit na dovolenou s jedním či dvěma psy. Pokud byste jich vezli více než pět, už se váš chov nebude považovat za nekomerční. A mimo jiné byste museli použít takový hraniční přechod, kde sídlí veterinární inspekce. Zvláštní podmínky platí také pro případy, kdy například vezete zvíře na prodej, ale ty řešit nebudeme.

My jsme se do Chorvatska vydali se štěnětem jezevčíka. Našeho Maxe jsme si pořídili letos na Nový rok a od začátku jsme věděli, že bude k Jadranu jezdit s námi. Od chovatele jsme si jej vyzvedli už čipovaného, což je první podmínka, aby mohl cestovat do Chorvatska.

U veterináře jsme získali psí pas, který se oficiálně jmenuje Pas zvířete v zájmovém chovu. To byla druhá podmínka pro cestu k Jadranu.

pas zvířete

A třetí podmínkou je očkování proti vzteklině. Pozor, pokud máte poprvé očkované štěně nebo vám vakcinace vašeho psa „propadla“ a absolvujete ji znovu, pes je považován za chráněného až 21 dní po injekci. Jestliže máte staršího psa a necháváte jej očkovat ještě v době platnosti předchozí dávky, pak se jej žádná ochranná lhůta netýká a může s vámi jet kdykoliv.

Pokud chcete svého psa více chránit, zvažte ještě jedno opatření. Tím je ochrana proti srdečním červům. Ti se vyskytují na jihu Evropy včetně Středomoří, jejich rozšíření je vidět například na této mapě.

Analogické podmínky jako pro psy platí také pro kočky a dokonce i pro fretky domácí.

Před cestou si samozřejmě zjistěte, zda vaše ubytování umožňuje pobyt psů. Většině majitelů apartmánů psi nevadí, nicméně neplatí to absolutně a také v hotelu stojí toto téma za dotaz.

Max

Pak už stačí sbalit vašemu mazlíčkovi jídlo, hračky, přidat na cestu pár pamlsků a samozřejmě nezapomenout na dostatek vody. My jsme během jízdy dělali zastávky zhruba každé dvě hodiny, máme totiž také dvě malé děti a ty se občas potřebují proběhnout a zajít si na WC. Při těchto příležitostech dostal Max vždy pár minut času vyvenčit se a napít, případně dostal část denní dávky granulí.

Pokud máte rádi psi a chcete se něco dozvědět něco o plemenu, kterému dala jméno Dalmácie, podívejte se na web Chorvatského turistického sdružení a na článek Tečka nad D: Příběh o dalmatinovi.

Článek vznikl ve spolupráci s Chorvatským turistickým sdružením.

 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.