Jednou z nejčastějších otázek vztahujících se k dovolené v Chorvatsku je dotaz, jakou měnu si cestovatelé mají vzít s sebou. Tady je jednoduchý návod.

Peníze na ubytování v soukromí si vezměte v eurech. Majitelé ceny v eurech uvádějí a má to jednoduchý důvod. Nabízejí totiž apartmány lidem z různých zemí a bylo by pro ně nepohodlné neustále přepočítávat polské zloté, české koruny, maďarské forinty a eura, kterými platí například Němci a Slovinci. Když vám řeknou cenu v eurech, je nejsnazší vyměnit peníze v české směnárně a zaplatit v této měně. Pozor, pokud se během dovolené dohodnete na prodloužení pobytu a vy už nemáte dost euro na zaplacení, bez problémů si od vás vezmou platbu v kunách. Přepočet je aktuálně cca 7,5 kuny za jedno euro. Jiné je to samozřejmě v hotelu nebo větším kempu, tam zpravidla zaplatíte kartou.




A teď ke kunám: Na tržištích, u rybářů nebo třeba v menších pekárnách budete platit kunami. Vyměňte si je už doma, kurz je zhruba 3,5 koruny za jednu kunu (informace z roku 2021, která už v roce 2022 tak docela neplatí). Pokud vám dojdou, vyberte si přímo v Chorvatsku z bankomatu. Pokud je to možné, zvolte bankomat banky, nikoliv nějaké bankomatové sítě. Dále při výběru rozhodně odmítněte takzvanou konverzi, při které vám bankomat nabídne okamžitý přepočet na koruny. Je to velmi nevýhodné, kurz je v tomto případě běžně 3,9 třeba koruny za kunu. Bankomat může požadovat poplatek za výběr – v takovém případě vás o tom bude informovat. Běžný poplatek je 25 až 35 kun.

V řadě případů samozřejmě můžete cenu uvedenou například půjčovnou člunů v eurech zaplatit v kunách a naopak, i rybář si nechá zaplatit pár eury, pokud nemáte zrovna kuny. Pravděpodobně sáhne po kalkulačce nebo částky přepočítá v mobilu, většinou vás ale neodmítne.

V ostatních případech plaťte kartou, je to nejvýhodnější. Karty mají nejen čerpací stanice a velké supermarkety, ale často už i ty nejmenší obchůdky v malých vesničkách, kavárny a restaurace.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.