Dvě jezera vzniklá krasovými jevy. Dvě jeskyně, jejichž stropy se v průběhu věků zřítily a daly vzniknout jedinečným přírodním útvarům. Každé z nich by mohlo být samostatným divem, který stojí za návštěvu. V případě Červeného jezera a Modrého jezera ale můžete vidět dvě zajímavosti během jediného výletu. Dělí je od sebe vzdálenost méně než dva kilometry a autem přejedete od jednoho k druhému asi za tři minuty.

Červené a Modré jezero leží u města Imotski v chorvatském vnitrozemí. Z Makarské se k nim dostanete za méně než hodinu jízdy. Jsou proto skvělým cílem pro jednodenní výlet, který vám zpestří dovolenou trávenou na jadranském pobřeží.

My jsme se k oběma jezerům vydali loni na jaře, to se turistická sezona jen zvolna rozbíhala. Naším cílem bylo hlavně Modré jezero, k němuž se dá sejít půlhodinovou procházkou z parkoviště. Sestup k vodní hladině, která vás okouzlí svou nádhernou barvou, si rozhodně nenechejte ujít.

modré jezero

Shora je nádherný pohled, ale zážitku z bezprostřední blízkosti vodní hladiny se nevyrovná. V teplejších měsících pravděpodobně neodoláte pokušení a půjdete si do jezera zaplavat. My jsme se spokojili s krásnou hodinkou strávenou na břehu jezera, prohlížením průzračné vody a a focením zdejších ptáků. Cestu zpět zvládli i naši synové předškolního věku, takže se opravdu nemusíte bát žádného „vyřazovacího závodu“. Maximálně si uděláte během výstupu nějakou zastávku, občerstvíte se a využijete dalšího úhlu pohledu k focení této přírodní zajímavosti. Hladina jezera v průběhu roku kolísá a čas od času jezero dokonce vyschne. V takových chvílích prý slouží jako unikátní fotbalové hřiště, my jsme ale nic podobného nezažili.

modré jezero

Během putování s dětmi se vám může hodit zdejší pověst o vzniku jezer. Příběh o chamtivosti boháčů, pod kterými se propadla země a oni se zřítili do vod zdejších jezer, najdete na webu Chorvatského turistického sdružení.

Vstup do areálu Modrého jezera počítá s žíznivými návštěvníky a dětmi toužícími po nanuku, malí turisté si tady navíc mohou vyhrát na místním hřišti. Můžete tak načerpat sílu a poté se přemístit k Červenému jezeru nacházejícímu se o kousek dál. Této přírodní zvláštnosti daly jméno oxidy železa, které zbarvily stěny zdejšího závrtu. I díky nim Červené jezero na fotografiích velmi snadno poznáte.

červené jezero

Návštěva druhého divu u města Imotski bude ale úplně jiná. K vodní hladině se nedá nijak dojít. Strmé stěny se od ní zvedají zhruba do výšky 200 metrů a návštěvníkům nezbývá, než se těšit z jedinečné přírodní scenérie shora. Červené jezero na rozdíl od Modrého nikdy nevysychá, takže se z pohledu na ně můžete těšit kdykoliv se k němu vydáte.

Česká televize se jezerům věnovala ve svém pořadu Objektiv

Článek vznikl ve spolupráci s Chorvatským turistickým sdružením.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.