Češi pobývající na dovolené v Chorvatsku budou moci v tamních lékárnách vyzvedávat české eRecepty. Umožňuje to zapojení České republiky do přeshraničního systému takzvané epreskripce a edispenzace, ve kterém je už nyní Chorvatsko, Finsko, Estonsko a Portugalsko. Česko na přistoupení pracuje od roku 2018.

Systém bude fungovat tak, že český pacient předloží v chorvatské lékárně eRecept a tamní pracovníci mu příslušný lék vydají. V řadě případů nepůjde o přípravek prodávající se pod stejným názvem v Česku, protože obchodní značky se často liší. Bude však obsahovat stejnou účinnou látku jako lék předepsaný lékařem.




Český pacient při převzetí zaplatí plnou cenu léku a po návratu do České republiky si dohodne příslušnou úhradu se svou zdravotní pojišťovnou. Je proto nutné vzít si doklad o zaplacení.

Chorvatské lékárny nebudou do systému zapojeny povinně, bude záležet na jejich rozhodnutí. Dá se ale předpokládat, že především ve větších sídlech bude vždy k dispozici lékárna, která službu zahraničním pacientům nabídne.

Tento text jsme zveřejnili také v našem týdeníku Zprávy z Jadranu

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.