Chcete prožít dovolenou v Chorvatsku úplně jinak než doteď? Zkuste se podívat na Jadran z paluby motorového člunu. Uvidíte, že vás to bude bavit. Alespoň mě to letos bavilo moc.

Podmínkou pro samostatné vedení lodě je „řidičák na loď“, kterému se česky říká VMP (vůdce malého plavidla), v našem případě rozšířený o mezinárodní průkaz. Dá se bez problémů získat v České republice. Podmínkou je absolvování teoretického kurzu, praktické zkoušky a písemných testů. Opravňuje vás nejen vyrazit s motorovým člunem na evropské řeky a přehrady, ale také na moře, a to do jedné námořní míle od břehu. V praxi to znamená, že po moři můžete doplout i na ostrov vzdálený dvě námořní míle (tedy zhruba 3,7 kilometru) od pevniny, počítá se „jedna míle z každé strany“. To už je slušné.

Já sám jsem absolvoval kurz na podzim roku 2020. Stál zhruba šest tisíc korun a zahrnoval dvoudenní víkendovou teoretickou přípravu, poté krátké projetí lodí na Baťově kanálu a následně absolvování zkoušky v Přerově. Na webu Státní plavební správy najdete i konkrétní podmínky, které musíte splňovat.

Kromě Přerova má úřad svá pracoviště také v Praze a v Děčíně, takže si můžete vybrat, kde chcete zkoušku absolvovat. Jejím obsahem jsou počítačové testy ověřující teoretické znalosti.




Samotná teoretická příprava samozřejmě nejvíce připomíná autoškolu. Základní právní předpisy, „dopravní značky“ (tedy například bóje), právo přednosti v plavbě, signalizace, počasí, zdravověda. Praktická zkouška v mém případě zahrnovala krátké vyzkoušení, jak loď manévruje ve výtlačném režimu a ve skluzu (termíny vám vysvětlí instruktor), přiražení k molu a projetí plavební komorou.

Chcete si testy hned vyzkoušet a zjistit, co už víte? Můžete je absolvovat nanečisto.

A pozor: Kurz vás připraví na úspěšné absolvování zkoušek, nikoliv na skutečnou plavbu, v tom je rozdíl. Získáte doklad, ale budete potřebovat praxi.

Když už „řidičák“ máte, je čas vyrazit na vodu. Mně se osvědčila nikoliv loď z půjčovny a dokonce ani ne vlastní koupený člun. Pomohly mi dva týdny na ostrově, kam se jinak než člunem nedostanete. Majitelé apartmánu jsou na to připraveni a půjčí vám za přijatelný poplatek menší loďku s motorem. Když vyrazíte každý den na krátkou plavbu na nákup, na zmrzlinu, na pizzu nebo prostě na výlet, naučíte se s lodí mnohem více, než kdybyste měli během dovolené dvakrát půjčený člun od východu do západu slunce. A zaplatíte méně. V sezoně v letoviscích dáte za člun běžně 150, ale i 220 euro denně. Mně stála loďka denně 25 euro. Ano, malá, s motorem o výkonu pouhých pěti koňských sil, ale zcela dostačující a na naučení výborná. Za 12 dnů to bylo 300 euro.

Do budoucna rozhodně zvážím koupi něčeho vlastního, pro začátek bude možná stačit nafukovací člun se slabším motorem, ale bez lodě už moje dovolené na Jadranu nebudou to pravé.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.