Od 1. července Chorvatsko zavedlo pro návštěvníky novou povinnost disponovat takzvaným covid pasem, přesněji digitálním certifikátem EU COVID.

Čeští turisté, kteří tento digitální dokument nemají, mohou přesto do Chorvatska přijet, pokud splňují některou z níže uvedených podmínek.

Negativní výsledek PCR testu (ne starší 72 hodin od odběru do příjezdu na chorvatské hranice).

Negativní výsledek antigenního testu (ne starší 48 hodin od odběru do příjezdu na chorvatské hranice). U antigenního testu je nezbytné, aby se jednalo o testovací sadu zveřejněnou ve Společném seznamu Evropské rady a také, aby byl test proveden akreditovanou laboratoří a výsledek obsahoval název výrobce použitého testu a/nebo komerční název testu.

Potvrzení o očkování oběma dávkami vakcíny používané v EU (AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Gamaleya, Sinopharm) ne starší 270 dní. V případě očkování vakcínou Johnson & Johnson od očkování musí uplynout nejméně 14 dní.

Potvrzení o očkování první dávkou vakcíny Pfizer, Moderna nebo Gamaleya, s tím, že od očkování musí uběhnout 22 dnů ale ne více jak 42 dnů.




Potvrzení o očkování první dávkou vakcíny AstraZeneca, s tím, že od očkování musí uběhnout 22 dnů ale ne více jak 84 dnů.

Potvrzení o prodělání nemoci COVID-19 a přijetí první dózy očkovací látky s tím, že od očkování neuběhlo více jak 210 dnů

Potvrzení o pozitivním PCR nebo antigenním testu, který byl proveden před více jak 11 dny ale ne před více jak 180 dny anebo lékařské potvrzení o prodělané nemocí COVID-19.

Pokud osoba nesplňuje žádnou z výše uvedených podmínek, pak do Chorvatska může vstoupit pod podmínkou, že se na vlastní náklady nechá otestovat PCR nebo antigenním testem na COVID-19 a do doby přijetí výsledku testu je povinná strpět karanténu, které ji bude nařízena přímo na hraničním přechodu při vstupu do země.

Výjimka z výše uvedených pravidel se vztahuje na děti mladší 12 let. Ty do Chorvatska mohou přijet, pokud jejich rodiče nebo jiní dospělí, kteří s nimi přijeli, jednu z výše uvedených podmínek splňují.

I nadále je vhodné ohlásit vstuo do země pomocí formuláře Enter Croatia.

Spostu dalších informací najdete v našem článku Co potřebujete k cestě do Chorvatska

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.