Zájemci o dovolenou v Chorvatsku mají i v době koronaviru možnost tuto zemi u Jadranu navštívit. Jaké musejí splnit podmínky pro vstup do země, pobyt v Chorvatsku a návrat do České republiky? Přinášíme vám souhrn pravidel obou států i další důležité informace. Všechno důležité včetně odkazů na formuláře a další zdroje informací najdete na jednom místě.

Příjezd do země

Chorvatsko pro vstup do země vyžaduje platným EU digitálním covid certifikát (potvrzujícím očkování, testování nebo prodělanou nemoc COVID. Pokud jej čeští turisté nemají, mohou překročit chorvatské hranice za splnění podmínek uvedených v článku Další změna. Do Chorvatska s  Covid pasem. Ten popisuje lhůty, které musely uplynoput od očkování, testování nebo prodělané nemoci. 

Souběžně s předložením výsledků testu při příjezdu do země na hranicích se doporučuje oznámit záměr navštívit zemi prostřednictvím formuláře Enter Croatia.

Pobyt v Chorvatsku

Chorvatská vláda usiluje o pověst bezpečné země. Spustila proto projekt Stay safe in Croatia, jehož cílem je dodržování standardů bezpečnosti a ochrany zdraví.




Návrat do České republiky

Podmínky pro návrat domů se k 13. září 2021 změnily. Očkovaným lidem jedoucím individuální dopravou postačí oznámit příjezd pomocí formuláře, testovat se nemusejí. Totéž platí pro občany, kteří nemoc prodělali, a také pro děti do 6 let. Pro ostatní platí, že po návratu domů (nejdříve 5. den, nejpozději 14. den) musejí absolvovat PCR test. Do doby obdržení negativního výsledku testu je nutná samoizolace. 

Kdo jede autobusem, vlakem nebo letadlem, musí se ještě pře návratem, respektive před nástupem do dopravního prostředku, nechat otestovat a předložit dopravci výsledek. Antigenní test platí 48 hodin od odběru, PCR test 72 hodin.   

Kde se nechat přímo na dovolené testovat? Pomůže vám seznam testovacích míst.

Kromě toho je třeba vyplnit příjezdový formulář. Kontroly na hranicích podle svědků spíše nejsou, to se ale může rychle změnit.

Článek je aktuální k 13. září 2021.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.