Mnoho návštěvníků cestuje a miluje chorvatské pláže a nádherné úseky pobřeží od Istrie po Dalmácii a jedinečnou oblast kolem Dubrovníku. Milovníci mořeplavby se často plaví po jiskřivě modrém Jadranu se zdánlivě nekonečným výběrem zajímavých ostrovů.

Vnitrozemí Chorvatska je nádherný zelený kus země, který stále nabízí poměrně neobjevenou rozmanitost, si většinou všimneme jen zběžně, pokud vůbec, při rychlé cestě k moři a zpět. Přesto je nabídka mimořádně široká: od vzrušujících měst po zvláštní kulturní a přírodní krajiny, od festivalů a tradic po typickou chorvatskou kuchyni – stále je tu spousta jedinečností, které čekají na objevení.

Města v chorvatském vnitrozemí, jako je nejmenší město na světě Hum na Istrijském poloostrově nebo dynamické hlavní město Záhřeb s nákupy, gastronomií, kulturou a životem, návštěvníky překvapí. Starobylá, historická, ale i novější místa podél domácích cest stále čekají na své objevení spolu s vlastním rytmem, zvláštní identitou a pohostinnými lidmi.

Regiony a župy

Chorvatsko je rozděleno na deset turistických regionů, které se dále dělí na 21 tzv. žup. Zejména ty, které jsou vzdálené od moře, často zaujmou svou historií, rozmanitostí a rozmanitou krásou. Vzrušující přírodu, kulturní dědictví a místní tradice zde můžete stále poznávat individuálně, s vlastním rychlejším či pomalejším tempem věcí, jejich vůněmi, chutěmi a zvuky – prostě jako velmi zvláštní zážitek pro všech 5 smyslů.




I po krátké cestě do vnitrozemí se objevují nejrůznější krajiny, klimatická pásma a vegetační stupně: od nekonečných rovin v obilné komoře Slavonie, přes krasové horské krajiny se svěžím horským vzduchem, jako je tomu v horské oblasti Gorski Kotar za Rijekou, až po zasněné kopce a říční krajiny, jako je tomu u Karlovce a nad křišťálově čistými Plitvickými jezery, a vinařské oblasti a středomořské slunné krajiny s voňavými květy.

Historie a kultura

Na návštěvníky čeká také nejrůznější historie a kultura: od tajemných hradů přes zvláštní architekturu a zvyky ve městech ve vnitrozemí až po moderní muzea a akce ve větších městech.

Na webu Chorvatského turistického sdružení najdete informace o regionech a župách.

Autorem titulního snímku je Zoran Jelača, snímek nám poskytlo Chorvatské turistické sdružení.