Za léta cestování do zahraničí jsem se naučil, že potřebuji tři základní věci: Doklady, léky a peníze. Vše ostatní se zpravidla dá nějak vyřešit. Složité období posledních dvou turistických sezon tohle pravidlo muselo nutně změnit. Jak je to tedy s cestami do Chorvatska, kam s rodinou vyrážíme několikrát ročně? Pojďme si projít aktuální pravidla, kterými se musíme řídit.

Zamluvené ubytování

Na oblíbené ubytování naslepo, tedy „na blind“, můžeme už druhý rok zapomenout. Je třeba vědět, kam jedeme. Potřebujeme to k hladkému průjezdu chorvatskými hranicemi. Tím není řečeno, že se v průběhu pobytu nemůžete přestěhovat, například při prodlužování dovolené. Důrazně doporučuji nepodvádět a uvést skutečně domluvené ubytování. Vyhnete se tím případným nepříjemnostem. Navíc jak říká stará antická moudrost, „Když jsi v Římě, chovej se jako Říman“. Pokud chcete být hosty v jakékoliv zemi, měli byste ctít její pravidla. V Chorvatsku k nim nyní patří správné vyplnění formuláře Enter Croatia včetně adresy ubytování.

Tranzit

Ať už volíte cestu přes Rakousko a Slovinsko nebo spíše maďarskou trasu, k průjezdu nepotřebujete nic zvláštního. Z některých míst už dokonce zmizely i kontroly na hranicích, které jsme museli absolvovat na jaře. Průjezd všemi dotčenými státy je povolen. V případě Maďarska je prozatím nutné dodržovat tranzitní koridor, trasy jsou uvedeny na stránkách tamní policie, hovoří se ovšem o brzkém uvolnění této podmínky.

Vyřešený covid

Když jsem jako dítě jezdil na tábory, povinností bylo donést na sraz před odjezdem takzvanou „bezinfekčnost“. Tedy prohlášení, že jsem v posledních dnech nepřišel do kontaktu s nějakou nakaženou osobou. V době covidu to vlastně není o moc jiné. Chorvatsko chce minimalizovat pravděpodobnost, že na jeho území přivezete nový typ koronaviru. Chrání tak nejen své obyvatele, ale také další návštěvníky, kteří si chtějí užít dovolenou ve zdraví.

Jaké jsou tedy možnosti? Tou základní je negativní test na koronavirus. Takzvaný PCR test platí 72 hodin, antigenní test (uvedený na seznamu testů uznávaných EU) 48 hodin. Test musí být proveden zdravotnickým zařízením, které vám vydá příslušné potvrzení. Žádný domácí „plivací“ test proto nepostačuje.

Chorvatsko umožňuje vstup také lidem, kteří mají za sebou očkování. Buď dokončené, nebo alespoň částečné. V případ vakcín Pfizer, Moderna, Gamaleya nebo Sinopharm to je od 22. do 42. dne od aplikace první dávky. S očkováním AstraZeneca je to od 22. dne do 84. dne od první dávky a kdo má vakcínu Janssen, může překročit hranice po 14 dnech.

Bez omezení může přijet také ten, kdo covid-19 prodělal. Stačí mu předložit pozitivní test na koronavirus, který bude starší než 11 dní a mladší než 180 dní.

Kdo nesplní ani jednu podmínku, může se nechat otestovat přímo v Chorvatsku, dokud ale nebude jasné, že je negativní, čeká jej karanténa.

Nic z výše uvedeného neplatí pro děti mladší 12 let, ty mohou přijet bez omezení, pokud jejich rodiče nebo jiný doprovod podmínky splňují.

Podmínky se mohou v průběhu času měnit, proto je dobré si je před odjezdem zkontrolovat na webu koronavirus.hr provozovaném tamní vládou. Obsahuje i sekci věnovanou právě podmínkám příjezdu do země.

Červeně označenou část od pátku 21. června 2021 nahrazují informace obsažené v našem novějším článku.

Roušky nebo respirátory

Povinnost chránit si dýchací cesty aktuálně platí pouze ve vnitřních prostorách. Pro vás to tedy bude znamenat především vybavit se rouškou při nakupování v obchodech. Roušku musíte mít také v hromadné dopravě, což se turistů týká především v případě trajektů. Z vlastní zkušenosti říkám, že na palubách a trajektů nosí roušku méně než polovina cestujících, nicméně povinné to je. Obecně platí, že na rozdíl od České republiky respirátory v Chorvatsku nebudete potřebovat, roušky dostačují.

Jak se připravit na cestu

Za léta cestování do Chorvatska jsem se naučil vyřešit předem několik věcí. Je to především připojištění u zdravotní pojišťovny. Jako občan Evropské unie mám samozřejmě v Chorvatsku nárok na ošetření na základě pojištění v ČR, nicméně případné další náklady je dobré mít vyřešené právě takto. V porovnání s cenou dovolené jsou náklady na připojištění minimální.

Při cestě autem se vyplatí nechat zkontrolovat vůz včetně pneumatik. V naší velké FB skupině Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum se občas objevují dotazy na možnost příjezdu na zimních gumách. S výjimkou zimního období, kdy například v Rakousku můžete projíždět zasněženými horskými oblastmi, to důrazně nedoporučuji. Zimní pneumatiky jsou ve vyšších teplotách hlučnější, náročnější na spotřebu paliva a více se opotřebovávají.

K autu do zahraničí patří také nějaká forma asistence. Asistenční služba vám v případě poruchy nebo nehody pomůže. Před několika lety jsem zůstal stát na dálnici u Gospiče. Moje pojišťovna operativně zajistila odtah auta do servisu a zajistila nám hotel. Samotnou opravu jsem zaplatil já, ale ostatní náklady vyřešila asistence. Byla to pomocná ruka, bez které bychom v neznámém terénu a pozdě večer řešili vše výrazně obtížněji.

Pokud nechcete na cestě strávit několik dní, vyplatí se jet po dálnicích. Všichni asi známe návody „jak se vyhnout slovinské dálnici“ a podobně. Tranzit řešte po svém, ale v samotném Chorvatsku se určitě přepravujte po dálnici. Je to velmi rychlé, na chorvatských dálnicích jezdí výrazně méně aut než třeba u nás a během sjezdu ze severu na jadranské pobřeží ušetříte i několik hodin času. Pouze si dávejte pozor na pohonné hmoty a nespoléhejte se, že natankujete deset kilometrů předtím, než vám dojde benzín nebo nafta. Rozestupy mezi čerpacími stanicemi jsou běžně cca 40 kilometrů, tak na to raději myslete.

Na většině chorvatských dálnic můžete využít systém elektronického mýtného známého pod zkratkou ENC. Je to zhruba o pětinu levnější a při průjezdu mýtnicemi většinou téměř nečekáte. „Krabičku“ ENC si koupíte i s kreditem, který si pak můžete podle potřeby dobíjet například kartou na webu provozovatele. Kdo ENC nechce, vezme si při vjezdu na mýtnici lístek a na výjezdu jej hotově nebo lépe kartou zaplatí.

Šťastnou cestu!

Informace jsou aktuální k 17. červnu 2021

Článek vznikl ve spolupráci s Chorvatským turistickým sdružením.

 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.