Máte rádi jídla z čerstvých domácích surovin a nechcete si je odepřít ani na dovolené u moře? Pak jste v Chorvatsku na správném místě.

Asi každý z nás už někdy ochutnal zeleninu z místního trhu nebo si zašel do do přístavu pro čerstvé ryby, mušle, olihně nebo krevety. V minulosti jsem vám ukazoval například jednoduchý recept na mušle na buzaru. Díky němu během několika minut vykouzlíte v kuchyni jedinečný pokrm plný středomořských chutí.

Spoustu skvělého jídla můžete získat i od chorvatských zemědělců. Platí to nejen o čerstvé zelenině, ale třeba i o tak jedinečné ingredienci, jakou jsou lanýže. Pokud se domníváte, že lanýže jsou pro běžného smrtelníka nedostupné, možná jste ještě nebyli na Istrii. Já jsem letos díky partnerství s Chorvatským turistickým sdružením jednu takovou lanýžovou farmu navštívil. A byl jsem nadšený.

Karlić tartufi

Rodinná firma Karlić tartufi má více než padesátiletou tradici. Najdete ji ve vesničce Paladini uprostřed krásné přírody. Na uvítanou vám představí historii zdejšího sběru této pochutiny, vysvětí vám rozdíly mezi bílými a černými lanýži a ukáží zdejší nejlepší hledače. Těmi jsou samozřejmě psi, které si rodina sama vychovává a cvičí. K úvodnímu slovu dostanete na výběr z několika druhů pálenek samozřejmě s lanýži.

Karlić tartufi

A pak přijde čas ukázat vám, jak dobré mohou lanýže být. Ochutnáte několik druhů sýr, uzenin a pomazánek, samozřejmě s lanýži.

Karlić tartufi

Pak si budete moci dát míchaná vajíčka a lanýži a jako dezert fritule (vlastně malé koblížky) s bílou a tmavou čokoládou. Ta je samozřejmě také ochucena lanýži.

Zástupkyni rodiny Karlić, paní Ivaně Karlić Ban, tentokrát s přípravou pomáhal i můj syn Vítek. 

V Karlić tartufi ovšem lanýže nejen jíte a pochutnáváte si na nich, ale také je jdete sbírat do místního sadu, který zde před lety pro návštěvníky vysázeli. Doprovod vám dělá několik psů, bez jejichž citlivých nosů byste nic nenašli. Lovec vodí psy po sadu a sleduje jejich chování. Když zvířata zavětří známou vůni a začnou hrabat v zemi, je čas odvést je stranou a místo prohledat. Odměnou je zpravidla lanýž, někdy i více. Černé lanýže, které zde během jarních a letních měsíců nacházejí, leží v hloubce do 10 centimetrů. Na podzim se sbírají výraznější bílé lanýže, ty rostou klidně i půl metru pod zemí.

Karlić tartufi

Návštěvníci farmy mají samozřejmě možnost si řadu produktů zakoupit ve zdejší prodejně, nabídku si můžete prohlédnout například v e- shopu. Na webu farmy si můžete domluvit svou vlastní prohlídku a jestli mohu něco doporučit, určitě to udělejte.

Nová chorvatská kampaň zaměřená na venkov a regionální produkty

Chorvatsko se stále více profiluje jako destinace pro všechna roční období. Letos představuje možnosti venkovské turistiky a domácích produktů v kampani Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!

Co je motivem, vysvětluje ministryně cestovního ruchu a sportu Nikolina Brnjac: „Venkovská turistika obohacuje celkovou nabídku chorvatského cestovního ruchu a je příležitostí k prodloužení turistické sezóny. Věřím, že dnes povzbudíme mnohé, aby prozkoumali venkovské Chorvatsko a poznali místní obyvatele.“ Tváří kampaně je populární moderátorka a herečka Doris Pinčić.

Článek vznikl ve spolupráci s Chorvatským turistickým sdružením.

 

 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.