Chorvatský chléb zvaný kruh, který znáte z tamních pekáren a obchodů, si můžete udělat i doma. Recept je velmi jednoduchý.

Budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 310 ml vody, lžičku soli, 3 lžíce olivového oleje a jedno balení sušeného droždí.

Do mísy nasypte mouky, přidejte sůl a droždí a vše promíchejte. Ve větší míse nebo v nádobě kuchyňského robota smíchejte vodu a olej a postupně přisypávejte směs sypkých surovin.




Vypracujte těsto, vytvarujte do koule a dejte v míse vytřené olivovým olejem vykynout na teplé místo. Trvá to asi hodinu. Vymažte si plech na pečení máslem nebo olivovým olejem. Na pomoučené kuchyňské desce těsto znovu zpracujte a vytvarujte do požadovaného tvaru. Dejte na pečicí plech, shora pomoučete a nechejte zakryté utěrkou ještě hodinu kynout.

Rozehřejte horkovzdušnou troubu na 180 stupňů a na dno dejte nádobu s vodou. Těsto na plechu ještě jednou pomoučete a udělejte do něj shora zářezy nožem. Vystříkejte troubu vodou, vložte plech s těstěm a pečte půl hodiny.

Po vytáhnutí z trouby nechejte vychladnout a můžete krájet.

Dobar tek!