Paprika a lilek. To jsou základní ingredience balkánské pochoutky jménem ajvar. Pokud jste si někdy v Chorvatsku dali čevapi, pravděpodobně jste jej společně s cibulí nakájenou natenko dostali také na talíři. Jako mnoho jiných balkánských jídel, i ajvar má kořeny v turecké kuchyni.

Ingredience

Nemá cenu připravovat jednu skleničku, proto je tentokrát množství surovin v receptu docela velkorysé.

10 kg sladkých paprik
2,5 kilogramu lilku
3 chilli papričky
0,5 litru olivového oleje
1,5 dl octa
3 polévkové lžíce soli
můžete přidat i několik rozdrcených stroužků česneku

Postup




Papriky a lilek pečte zhruba půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Papriky dejte do uzavřené nádoby nebo do velkého sáčku a nechejte trochu vychladnout. Zapařené půjdou snadněji loupat od zuhelnatělé slupky. Mezitím vydlabejte dužinu lilku, slupku můžete vyhodit. Oloupejte papriky a zbavte je semínek. Oba druhy zeleniny rozemelte, rozmixujte nahrubo nebo najemno nakrájejte. Přidejte chilli, případně česnek, sůl a ocet. Rozehřejte 2 decilitry oleje (ne příliš horkého) a přidejte ho ke směsi. Olej dobře promíchejte. Přidejte sůl a ocet. Postupně přidejte zbývající olej a duste na mírném plameni asi hodinu a půl. Hotové předělejte do sklenic, otočte dnem vzhůru a nechtejte vychladnout. Skladujte na chladném a tmavém místě.

Pokud chcete vařit z menšího množství surovin, může zkusit alternativní recept z časopisu Apetit.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.