Dnes vám nenapíšu žádný konkrétní recept, ale představím jednu formu dalmatského vaření. Je to to pečení (nebo dušení) “pod pekou”.

Co je to peka?

Peka je tradiční nádobí patřící chorvatské do kuchyně. Nádobu zakrytou druhou nádobou znali už staří Římané, kteří ji používali k pečení chleba nebo k přípravě dalších jídel například během svých vojenských tažení. Původně hliněné kusy, od určité doby vyráběné ženami na hrnčířských kruzích, se v době tureckých tažení transformovaly do železného nádobí.

Peku v určité formě znali a používali lidé na území dnešního Chorvatska, Slovinska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Srbska, Černé Hory, Bosny a Hercegoviny a Itálii. S mizením otevřených ohnišť se její využívání postupně utlumovalo, v posledních desetiletích ale opět přišlo do módy. Běžně si “ispod peke” můžete v restauraci (zpravidla minimálně jeden den dopředu) objednat například chobotnice, olihně a kuřecí nebo jehněčí maso. Samozřejmě s přílohou a velkým množstvím zeleniny. Vše je připravováno v jedné nádobě. Chutě a vůně všech ingredience se tak krásně propojí, což je hlavní kouzlo tohoto způsobu vaření.




Kde koupit peku?

Pokud vás na dovolené jídlo připravené pod pekou zaujalo, možná jste si ji koupili a přivezli domů. Pokud ne, nic se neděje. Nabízí ji i několik českých e-shopů. Pokud vám mohu poradit, nakupujte na internetu uvážlivě. Pořídit si peku v zavedeném obchodě nebo e-shopu je samozřejmě v pořádku, varoval bych vás ale před nákupy například na Facebooku, kde někteří “vykukové” peku nabízí, její kvalita je ovšem mírně řečeno pochybná a zdravotní nezávadnost takového nádobí značně problematická. Budete pak od prodejců (samozřejmě až po platbě) dostávat rady o nutnosti několikahodinového vypalování nádobí a podobně – opravdu to nestojí za problémy.

A někdy příště si ukážeme konkrétní recepty.

Snímek peky s chobotnicí jsme převzali z prezentace Agroturizam Strnj, skvělé restaurace v Živogošće Strnj, která nám k tomu dala svolení – děkujeme! 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.