Tomuhle receptu se někdy také říká těstoviny po námořnicku. Potřebujete na něj kilogram slávek, které očistíte a odtrháte od nich „fousy“, viz můj recept na slávky na buzaru. Suroviny vám budou stačit na tři porce.

V tomto receptu porušíte základní zásadu přípravy špaget, tedy vaření ve velkém množství vody. Tentokrát je budeme připravovat ve vodě z mušlí. Díky tomu nasají spoustu chuti.

V hrnci na olivovém oleji a troše másla opečete na pátky nakrájený česnek. Stačí asi tři stroužky, které poté vytáhnete a vyhodíte. Komu se česnek nechce loupat a krájet, může jen jednotlivé stroužky zmáčknout naplocho nožem.




Do takto aromatizovaného olivového oleje přidejte slávky a nechejte asi 5 minut, aby se otevřely. Mušli, která se v teple neotevřela, odstraňte, nebude dobrá. Poté většinu slávek vyberte z mušlí a skořápky vyhoďte. Nechejte si jen cca pár celých mušlí ve skořápkách na ozdobení jídla na talíři. Mušle pustily vodu, do které nyní přidejte asi 300 gramů špaget a míchejte, dokud nejsou aspoň trochu ohebné a neponoří se. Vařte cca 10 až 15 minut. Když je v hrnci málo tekutiny a špagety by se mohly začít připalovat, přilijte trochu horké vody z varné konvice. Tento postup opakujte do vaření. Nakrájejte a přidejte do špaget větší rajče nebo několik cherry rajčat.

Když jsou těstoviny hotové (jsou měkké a v hrnci nezbývá žádná tekutina), zasypte je nasekanou petrželkou, nechejte ještě minutu v hrnci, ochutnejte a případně dosolte.

Dobrou chuť

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.