Jestli si chcete ústřice připravit sami, je to jednoduché. Vezměte ústřici do utěřky vyboulenou stranou dolů. Do spoje obou polovin lastury vložte nůž a když je dostatečně hluboko, trochu jím otočte. Posuňte nuž kousek dál a zopakujte. A ještě několikrát, až se mušle otevře. Odstraňte případné kousky lastury a odškrábněte maso mušle od lastury.

A můžete konzumovat, doporučuji zakápnout citronem a vidličkou vložit od úst. Populárnímu vysrkávání ústřice z lastury jsem na chuť nepřišel.

Níže najdete i dvě videa, která vám poradí.




Pokud budete mít možnost ochutnat u Jadranu ústřice, určitě je vyzkoušejte. Nejlépe přímo na farmě, která je chová a prodává. Jednak budou stoprocentně čerstvé, jednak za ně zaplatíte výrazně méně než jakékoliv restauraci. O ceně v české restauraci ani nemluvím.

Já jezdím na ústřice na poloostrov Pelješac. Kdykoliv mám cestu na Makarskou nebo ještě níže, snažím se udělat si jeden výlet na Pelješac, dát si na farmě Ledinić.

Farma prodává jak mušle, kterým se tady říká školjke, a ústřice nazývané kamenice. Dejte si pár ústřic, pro začátek třeba dvě nebo tři na osobu. A rozhodně si pak odvezte na apartmán nebo do karavanu taky mušle, budete jich potřebovat kilo na osobu.

A teď k samotným ústřicím. Pokud je budete jíst přímo na farmě, klidně si je nechejte otevřít a připravit. Dostanete k nim citron a chléb zvaný kruh. Určitě si objednejte také pití, nejlépe domácí stolní víno. Na Pelješacu je téměř nemožné dostat na stůl nekvalitní víno.