Vyděsily vás lednové zprávy o zvyšování cen v Chorvatsku v souvislosti s přechodem země na euro k 1. lednu 2023? Myslíte si, že za zboží a služby v eurech zaplatíte výrazně více než do loňska v kunách? Máme pro vás aktuální čísla. A je to mazec!

Ve skutečnosti v Chorvatsku rostou ceny o dost pomaleji než například v České republice. Dokládají to data Eurostatu, tedy statistického úřadu Evropské unie. Podle nich byla například v únoru meziroční inflace v Chorvatsku 11,7 procenta. Co to znamená? Že právě o tento podíl vzrostly ceny v únoru 2023 oproti únoru 2022. V České republice ovšem vyrostly podstatně více, a to o 18,4 procenta.

inflace




Chorvatsko tedy zdražuje zhruba o třetinu pomaleji než Česká republika. Češi vyrážející na dovolenou proto zaplatí za zboží a služby v Chorvatsku sice více, ale ne o tolik procent více, jako doma.

Všechny poplašné zprávy proto byly opravdu jen poplašnými zprávami.

Další čísla týkající se jednotlivých zemí, eurozóny (tedy států EU platících eury) a celé Evropské unie naleznete výše v tabulce.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.