Chorvatská část Jadranu je mimořádně atraktivní pro potápění. Moře je křišťálově čisté a průzračné, oplývá podvodními útesy, stěnami a jeskyněmi a také jedinečnými rostlinnými a živočišnými druhy. Přidáte-li k tomu i četná atraktivní archeologická naleziště a vraky lodí (a letadel), potopených od antiky do dnešní doby, je jasné, proč je chorvatské podmoří špičkovou potápěčskou destinací zajímavou stejně tak pro profesionální potápěče jako pro rekreanty, kteří se vydávajíobjevovat pouze s maskou a šnorchlem.

Sezóna potápění v Chorvatsku začíná na jaře a trvá do listopadu a v závislosti na hloubce ponoru můžete očekávat teplotu od 13°C do 18°C. Atraktivní lokality pro potápění se nacházejí podél celého pobřeží a nejjednodušší je navštívit je organizovaně prostřednictvím některého z potápěčských klubů, který zajistí vybavení a odborné vedení – v Chorvatsku
je jich registrováno více než sto.

Největší potápěčskou atrakcí na chorvatském pobřeží je zcela jistě vrak rakousko-uherské linkové lodi Baron Gautsch, která v roce 1914 narazila na minu a potopila se nedaleko Rovinje. Osmdesát čtyři metrů dlouhá loď leží vzpřímeně na písečném mořském dně v hloubce 40 metrů a nyní je umělým útesem, na kterém svůj domov našly mnohé rostlinné a živočišné druhy, a tak je při ponoření možné vidět hejna gavunů, ropušnice, mořany, různé korály a houby.




U východního pobřeží Cresu se nacházejí ostrůvky Veli a Mali Ćutin s atraktivní podvodní stěnou, která klesá do hloubky více než 50 metrů, a o něco jižněji, u ostrova Premuda, je potápěčskou atrakcí jedinečný systém podmořských jeskyní, který je pro svou velikost a krásu nazýván Katedrála.

Nedaleko Hvaru, v souostroví Pakliených ostrovů, je vynikající lokalitou pro potápění v podmoří ostrůvku Vodnjak s kamenným obeliskem, který se pro svůj tvar nazývá Kampanel. Z lokalit na jižním Jadranu je třeba zmínit také ostrůvek Mrkanjac u Cavtatu, potom podmoří kolem mysu Lenge na Mljetu, podmořské útesy ostrůvku Bijelac v blízkosti Lastova a podmoří kolem Visu, kde vedle četných vraků lodí leží i několik desítek letadel z Druhé světové války.

Text jsme převzali z příručky Nautické Chorvatsko.

Foto je jen ilustrační. 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.