Jaký vítr vás v Chorvatsku může potkat? To je docela důležitá informace nejen pro jachtaře, ale pro každého návštěvníka této země.

Severovýchodní a studený vítr bóra (bura), který nepřínáší srážky, jižní a vlhké jugo, oblíbený a stálepřítomný mistrál (maestral). Existuje také ostro, lebic, pulenat, tramontana, burin a zmorac.




Bura

Bura je suchý a chladný severovýchodní vítr, který fouká z pevniny do moře. Na pobřeží může dosáhnout rychlosti přes 200 km v hodině. Bura je nejmocnější v zimním období, kdy může trvat až 10 dní. Během léta obvykle fouká jeden nebo dva dny jako místní vítr. “Bóra je „specialitou“ východního pobřeží Jadranu a je v této oblasti skutečně nebezpečným větrem. Začíná totiž foukat náhle, silně a v nárazech. Vane ze severu nebo severovýchodu, a je to studený, padavý vítr,” píše o tomto větru portál Boatsafe a vy najdete další podrobnosti v celém článku Bóra v Chorvatsku je postrachem jachtařů. Kdy fouká a jak je tento vítr nebezpečný?

Jugo

Jugo je většinou teplý a vlhký jihovýchodní vítr. “Vytváří velké, dlouhé vlny. Vyvíjí se pomalu během 24 hodin a fouká 5-6 dní. Tlak vzduchu klesá a je zde mnoho nízkých deštivých mraků. Může se vyvinout v bouřlivý jižní vítr, aniž by pršelo. Během léta se vyskytuje místní vítr, zejména na jižním Jadranu,” píše portál Skipper City v článku Větry v Chorvatsku.

Mistrál

Vítr dobrého počasí. “Od začátku června do poloviny září převládá na Jadranu jihozápadní až severozápadní vítr nazývaný maestrál. Tento vítr je způsobený denní termikou, tedy nestejnoměrným ohřevem pevniny a moře. Obvykle začíná foukat okolo desáté hodiny a odpoledne dosahuje síly 3 až 5 Bf. Při západu slunce opět ustává. Maestrál je považován za vítr dobrého počasí, protože udržuje bezmračnou, modrou oblohu a na moři příjemnou teplotu. Netrvá-li i následující den, může to ohlašovat zhoršení počasí,” píše portál Yachting.com v článku Typické větry pro Chorvatsko.
 
 
 

Obrázek z portálu Lodní noviny

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.