Vyzkoušejte letos při cestě k Jadranu apikaci Waze. Je zdarma, nespotřebuje vám velké množství dat a nabízí služby, které jiné navigace nemají.

Waze nabízí unikátní spojení kvalitních mapových podkladů s prvky sociální sítě. Vyžaduje připojení k internetu. Spojení je datově velmi nenáročné a v éře zrušení roamingu v zemích Evropské unie vás nebude stát takřka nic. Pro uživatele funguje podobně jako klasické navigace, například TomTom. Waze však kromě promítání mapy a navigování po trase umožňuje sdílet s ostatními uživateli data o samotné cestě.

V praxi to znamená, že na rozdíl od klasických navigací vás systém Waze „vidí“. Přijímá data o vaší poloze a umí z nich vyhodnocovat situaci na silnici. Díky tomu pozná například uzavírku nebo kolonu. Čím větší množství uživatelů je připojeno, tím lepší služby sdílejí. Na celém světě už se do sítě zapojilo přes 100 milionů řidičů.

Navigací Waze se nemusíte řídit jen v neznámém terénu. Naopak, řada uživatelů ji má zapojenou například při každodenní cestě do práce a nechává si napovídat trasu, která je aktuálně nejrychlejší. Ve větších městech plných stavebních uzavírek a kolon v místech dopravních nehod je to velmi výhodné.




Hlášení před vámi

Waze obsahuje detailní itinerář trasy, ale také funkci Hlášení před vámi. Tam najdete upozornění řidičů, kteří jedou po stejné trase jako vy a upozorňují na problémy na silnici.

Pokud se ptáte, jak se Waze vyslovuje, tak je to [vejs]. V tom se tedy shoduje s anglickým výrazem pro cesty „ways“. Aplikaci původně vyvinuli v Izraeli, později ji odkoupil Google. Může si ji pořídit každý majitel chytrého telefonu s Androidem nebo iOS. Starší verze operačních systémů mohou vyžadovat dřívější verzi Waze.

Fandové do sociálních sítí mohou v aplikaci Waze také sledovat své přátele, komunikovat s nimi, vytvářet skupiny. Je možné být v ní přihlášen například pod svým facebookovým účtem a oba systémy propojit.

Datová náročnost

Nezávislý testovací portál dTest před časem vyzkoušel, kolik jednotlivé navigace spotřebují dat. V případě Waze, která v testu zvítězila, to bylo asi 8 MB dat na trasu dlouhou 120 kilometrů. Pokud byste ji použili na celou cestu z České republiky do Chorvatska, neměla by vám spotřebovat více než 100 MB dat. Vzhledem k bezplatnému roamingu v zemí Evropské unie tímto způsobem můžete využít data, která jsou součástí vašeho běžného tarifu.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.