Včasná první pomoc může vás nebo někoho z vašich blízkých udržet při životě. Přesvědčila se o tom žena, které se zastavilo srdce na chorvatské dálnici A1 při výjezdu z tunelu Brinje. Pracovník společnosti Hrvatske autoceste, která o tamní dálnice pečuje, jí vyrazil na pomoc a za použití defibrilátoru ji udržel naživu. Zachránce se jmenuje Davor Cindrić a použitému přístroji se říká AED – Automatický externí defibrilátor.

aed

AED je malým přenosným zařízením, které umí rozběhnout lidské srdce po zástavě. Při správném použití defibrilátoru lze do pěti minut od okamžiku srdečního selhání zvýšit úspěšnost přežití až nad 50 procent.




Těchto přístrojů je na chorvatských dálnicích celkem 35. Většina z nich je umístěna v automobilech pracovníků správy dálnice, část pak přímo na mýtnicích Bregana, Zagreb istok, Lipovac a Sveta Helena. Jsou označena zeleným logem, které je výše. K používání AED je proškoleno na 180 zaměstnanců.

Pokud byste museli řešit srdeční zástavu u někoho z blízkých nebo třeba u jiného motoristy na chorvatské dálnici, zavolejte linku 112 a popište, kde zrovna jste. Pomoc za vámi dorazí v co nejkratším čase.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.