Chorvatský premiér Andrej Plenković ve středu v Evropském parlamentu oznámil, že jeho země se chce stát k 1. lednu 2023 součástí Schengenského prostoru. Poslanci by tuto věc měli v Bruselu začít projednávat zřejmě už příští týden. Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová předpokládá, že její kolegové vstup Chorvatska do Schengenu podpoří.

Účast v Schengenském prostoru by pro turisty přinesla konec kontrol na chorvatských hranicích s dalšími členskými státy. Například Čechům by tak odpadlo předkládání dokladů při vstup z Maďarska nebo Slovinska. Naopak například v případě Bosny a Hercegoviny by nově šlo o vnější hranice Schengenu.

Režim pro občany EU by se tam příliš změnit neměl, stále pro ně bude platit povinnost prokázat totožnost. Naproti tomu lidé z jiných zemí bývají podrobeni kontrole včetně lustrování v příslušných databázích a ověření, zda splňují další podmínky. K těm může patřit například dostatek peněz na pobyt v EU.




První leden roku 2023 bude pro Chorvatsko významný také další událostí spojenou s Evropskou unií. Země vstoupí do takzvané eurozóny a v zemi zavede jako svou měnu euro. 

Foto jsme převzali z twitteru chorvatského premiéra. 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.