Základ textu jsme převzali z webu českého ministerstva zahraničních věcí, doplnili jsme jej o další informace a některé nepřesnosti uvedli na pravou míru.

1. Potřebuji pro vstup do země negativní test na COVID-19? Musím po příjezdu zůstat v karanténě nebo splnit jiné podmínky?

Test  na COVID-19 není potřeba. Vstupuje se bez nutnosti karantény. Jedinou podmínkou je poskytnutí informací o místě a délce pobytu a kontaktní údaje nejlépe prostřednictvím online formuláře na webové stránce entercroatia.mup.hr.

2. Musím mít na hranicích potvrzení o rezervaci ubytování? 

Nikoliv, tato povinnost již skončila. Do formuláře uvedeného v odpovědi na otázku číslo 1 ovšem musíte uvést místo ubytování. Rady z internetu „něco tam napište, nikdo to nekontroluje“ musíme důsledně odmítnout, dopouštíte se podvodu. Jet „na blind“ proto letos zkrátka není legální.




3. Je v Chorvatsku povinné nošení roušek? 

Povinnosti zakrývat si ústa a nos platí v obchodech a prostředcích hromadné dopravy (počítejte s nimi i v případě trajektů).

4. Jaké jsou podmínky pro návrat po dovolené?

Občané České republiky se mohou po dovolené vrátit do vlasti bez omezení a bez povinnosti předložit negativní výsledek RT-PCR testu na COVID-19.

5. Jak se do Chorvatska dostanu, pokud nemám možnost jet autem? 

Dá se vypravit také vlakem do Rijeky (Regiojet) nebo autobusy po celém pobřeží (Jadranexpress, Regiojet, LeoExpress, Flixbus aj.), ale také letecky do Splitu (Smartwings), do Zadaru (Ryanair) a Záhřebu (CroatiaAirlines).

 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná dležitá informace vám neunikne.