Dubrovník byl v posledních týdnech předmětem mnoha zpráv světových médií, která informovala o zákazu kufrů na kolečkách v historickém centru města a zdůrazňovala, že za porušení tohoto pravidla budou turisté pokutováni částkou 265 eur.

Město Dubrovník se od těchto informací distancuje.

Z tiskové zprávy města Dubrovník

Rádi bychom zdůraznili, že toto tvrzení je zcela nepravdivé. Správa města Dubrovník ve skutečnosti nezavedla a ani nemá v úmyslu zavést žádné sankce týkající se používání kufrů v historickém centru.

Před měsícem jsme představili informativní animované video, abychom návštěvníkům sdělili, jaká očekávání mají občané Dubrovníku při jejich návštěvě historického centra, které je zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Prostřednictvím tohoto videa jsme se snažili jednoduchým způsobem ukázat, jaké chování si u turistů nepřejeme, například chůzi v plážovém oblečení v historickém centru, konzumaci jídla a nápojů na veřejných prostranstvích, lezení po kulturních památkách a podobně. Součástí videa bylo také doporučení týkající se manipulace se zavazadly v historickém centru, které zejména v časných ranních hodinách vytváří značný hluk, když jsou kufry tahány po kamenných ulicích města.




Záměrem města Dubrovník není ukládat sankce, ale spíše poskytnout návštěvníkům kvalitní informace o přijatelném chování. Z tohoto důvodu jsme použili mírné, univerzální a snadno srozumitelné formy komunikace. Městští strážníci se proto neuchylují k pokutám, jejich úkolem je pouze informovat návštěvníky, to vše s cílem zajistit autentičtější a kvalitnější zážitek z Dubrovníku.

Prostřednictvím projektu „Respektujte město“ podporujeme udržitelný cestovní ruch, jehož hlavními protagonisty jsou obyvatelé města. Věříme, že když budou naši obyvatelé šťastní a spokojení, budou návštěvníci města ještě spokojenější, což povede k ještě vyšší kvalitě poskytovaných služeb.

Jménem města Dubrovník Vás laskavě žádáme, abyste toto prohlášení sdíleli na svých webových stránkách, neboť v médiích se objevilo mnoho zpráv a širší mezinárodní veřejnost je mylně informována v domnění, že kufry na kolečkách budou v Dubrovníku postihovány a pokutovány.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.