Česká média byla nejdříve plná katastrofických zpráv o tom, jak vás letos v Chorvatsku vysají komáři, požahají medúzy a oberou o poslední euro místní restauratéři. Nyní převažují zprávy o prázdném Chorvatsku, kam už nikdo nechce jezdit (protože komáři, medúzy, restauratéři).

Situace je samozřejmě dramaticky jiná, nicméně že Chorvaté mají o sezonu obavy, je v posledních týdnech zcela zjevné. Jako novinář jsem to poznal na obsahu své e-mailové schránky. Chorvatské turistické sdružení, které se zpravidla na konci června odmlčí a do konce sezony o něm neslyšíme, vydalo v první polovině července hned čtyři zprávy.




A můj osobní dojem? V letoviscích jednoznačně přibylo posedávajících majitelů apartmánů, kteří se snaží “ulovit” turisty přijíždějící “na blind”. V covidu nebyli vidět v podstatě vůbec (do země nebylo možné přijet bez zajistěného ubytování) a zdálo se, že už se nevrátí. Letos je ovšem těch cedulek “free apartments” docela dost. Rezervací prostřednictvím e-mailů, telefonů a sociálních sítí je letos pravděpodobně méně.

Také restaurace jsou na první pohled prázdnější. Aspoň takový je můj dojem například z rivy v Makarské, kde bývá normálně problém sednout si na kávu. V prvních červencových dnech letošního roku v nich nebyl téměř nikdo, pak se situace postupně zlepšovala.

Uvidíme, jaká budou čísla, co byl jen momentální dojem a co se opravdu propíše do oficálních dat o ubytováných turistech.