Od nejvyšších vrcholů až po nejhlubší údolí – rozmanitost kontinentálního Chorvatska nabízí nové zážitky na každém kroku. Přírodní a národní parky zabírají deset procent rozlohy země, a proto jsou obzvláště lákavým místem k prozkoumání.

Poznejte chorvatskou národní květinu, kosatec chorvatský, který je přísně chráněn, nebo objevte nejstarší dubové lesy v Evropě a zjistěte, že se vyrovnají francouzským dubům.




V přírodním parku Kopački rit na východě země si ve starých bažinách, lesích a polích dávají dobrou noc jeleni, orli bělohlaví, čápi černí a více než 300 dalších druhů ptáků. Oblast kolem Sisaku, jihovýchodně od Záhřebu, nabízí také prostor pro rozsáhlou divokou přírodu – ptáci, zejména čápi, se zde cítí jako doma.

V mnoha dalších oblastech, jako je Gorski Kotar nebo Velebit, se vyskytují různé druhy zvířat, například liška, vlk, divoké prase nebo medvěd hnědý. Pro „běžné“ setkání s nimi doporučujeme návštěvu útulku pro mladé medvědy v Kuterevu. Jeskyně, skály a mnohé řeky poskytují zvláštní útočiště i dalším živočišným druhům, například autochtonním druhům ryb, jeskynnímu olmovi a mnoha dalším.