Vítejte v zemi festivalových zážitků – v Chorvatsku! Tato krásná země nabízí mnohem víc než jen slunce a pláže. Je to místo, kde se snoubí bohatá kultura, vášnivé hudební vibrace a jedinečná gastronomie. Festivaly v Chorvatsku jsou neodolatelnou kombinací umění, hudby, filmu a vzrušující společenské atmosféry. Od hlučných a živých festivalů v metropolích až po intimní a autentické akce na pobřeží – v Chorvatsku si každý najde svůj festival. Vydejte se s námi na cestu za poznáním, pronikněte do světa festivalového kouzla v Chorvatsku a bavte se!

Hvarský letní festival, 21. června – 15. září 2023

Ljetni festival Hvar (Hvarské letní slavnosti) je každoroční akce, která od roku 1961, kdy byla poprvé uspořádána, zabírá některé z nejvýznamnějších historických míst města. Tento festival, který pořádá město Hvar, má dlouholetou tradici a nabízí výjimečné kulturní akce, zejména hudební vystoupení, za něž získal místní i mezinárodní uznání. Festival mimo jiné uvádí a cappella vystoupení dalmatských klapských skupin, které jsou zapsány na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, podporuje místní skupiny, které pěstují tradiční písně a tance, a umožňuje inscenovat díla chorvatských renesančních autorů.

Hideout Festival – 25. – 29. června 2023

Hideout Festival je přední evropský festival elektronické hudby. Na krásné pláži Zrće na ostrově Pag si můžete užít pět dní a nocí house a techno hudby v podání nejlepších světových umělců. Čeká vás pět pódií pod širým nebem, fantastické párty na lodi, sluncem zalité párty v bazénu a azurové moře pro osvěžující koupání. Vítězná kombinace, díky které je Hideout rok co rok vyprodaný. Během festivalu můžete také zažít vzrušující aktivity, jako je jízda na banánu, jízda na vodním skútru nebo bungee jumping, a také jízdu na měsíčním kole – vždyť díky étericky vyhlížející krajině je jízda na kole na ostrově Pag jako jízda na Měsíci. Kolem ostrova vede 14 krásných tras, ze kterých si určitě vyberete. Z Pagu můžete také podniknout fantastický výlet a prozkoumat další chorvatské ostrovy.

Dubrovačke ljetne igre, 11. července – 25. srpna 2023

Vítejte v Dubrovníku, perle Jaderského moře, kde se koná jedna z nejprestižnějších a nejdéle trvajících kulturních akcí v Chorvatsku – festival Dubrovnické letní hry. Festival, který se koná v historickém prostředí Dubrovníku mezi starobylými hradbami, je skutečným rájem pro milovníky umění, divadla a hudby. Letos se koná již 74. ročník Dubrovnických letních her a stejně jako v předchozích letech organizátoři očekávají, že přiláká tisíce návštěvníků z celého světa, kteří se ponoří do atmosféry bohatých kulturních představení, klasického i současného divadla, opery a koncertů v podání světoznámých umělců. Dubrovačke ljetne igre jsou skutečnou oslavou umění a kultury, kterou by si neměl nechat ujít žádný kulturní nadšenec.

Splitsko ljeto, 14. července – 14. srpna 2023

Ve Splitu se každé léto koná velkolepý festival Splitsko ljeto. Tento festival je směsicí hudby, divadla a umění, která zaplaví ulice a prostory města energií a nadšením. Během festivalu se můžete těšit na působivé koncerty, divadelní představení, taneční vystoupení a mnoho dalších kulturních akcí. Užijte si jedinečnou atmosféru, kterou festival přináší do srdce Dalmácie, a objevte krásu umění v nezapomenutelném prostředí Splitu. Podrobný program a informace najdete na oficiálních stránkách festivalu.

Filmový festival v Pule, 15. – 23. července 2023




Filmový festival v Pule se každoročně koná v malebném městě Pula v Chorvatsku a je prestižní událostí oslavující filmové umění. Byl založen v roce 1954 a je jedním z nejstarších filmových festivalů v Evropě. Festival se koná v jedinečném historickém prostředí pulské arény, starověkého římského amfiteátru. Během několika dnů festival představí rozmanitý výběr filmů, včetně hraných, dokumentárních a krátkých filmů od domácích i zahraničních tvůrců. Slouží jako platforma pro začínající talenty i zavedené filmaře, kteří mohou svou tvorbu představit celosvětovému publiku. Součástí festivalu jsou také projekce klasických filmů, retrospektivy a speciální akce, které návštěvníkům poskytnou komplexní filmový zážitek. Filmový festival v Pule je nejen oslavou kinematografie, ale také příležitostí ponořit se do bohatého kulturního dědictví Puly a vychutnat si živou atmosféru této filmové extravagance.

Festival Seasplash, 20.-23. července 2023

Festival Seasplash je jedním z nejdéle trvajících chorvatských festivalů, ideální pro všechny, které žene dobrá vůle a touha po skvělé a pohodové letní dovolené u moře. Festival nabízí čtyři dny hudby na několika pódiích, ale také živou hudbu na pláži, kempování zdarma, workshopy, obchody a mnoho dalšího. Na festivalu Seasplash budou do ranních hodin tančit ti nejlepší interpreti z regionu a známá jména hostů z celého světa. Seasplash, který představuje vše, co se týká basové hudby, a propaguje kulturu zvukových systémů, je již více než deset let skutečnou lahůdkou pro všechny milovníky reggae, dubu, drum’n’bassu, dancehallu, ska a dalších příbuzných druhů elektronické hudby.

Filmový festival Motovun, 22. – 29. července 2023

Motovunský filmový festival je věnován především filmům z malých kin a nezávislé produkci, filmům, které vynikají inovativním přístupem, nápady a intenzivními příběhy. Myšlenkou filmového programu festivalu je odrážet rozmanitost – estetickou, tématickou i geografickou. Výběrem filmů a čestných hostů festival oslavuje filmaře, kteří se za každou cenu drží své umělecké zarputilosti, nekonvenčnosti a originality. Motovunský filmový festival chce být malým festivalem – ve všem kromě ambicí a kvality, a chce být místem, kde si unavení filmoví nadšenci mohou odpočinout a kde se jejich filmy promítají divákům na krásném místě pod uklidňující letní noční oblohou.

Rybářský den – 4. – 6. srpna 2023

V malých městech se často dodržují velké tradice a Baška, která se nachází na jihovýchodě ostrova Krk, rozhodně není výjimkou díky Rybářskému dni. Od roku 1910 a prvních závodů v tahání rybářských sítí se tato kulturní událost rozšířila a inspirovala mnoho návštěvníků, aby se ponořili do nadčasových tradic a historického dědictví Bašky. Vezměte si pruhované tričko a dobrá nálada je zaručena, protože hudba a různé vzdělávací a rekreační aktivity pro všechny věkové kategorie naplní víkend nevídaným rybářským nadšením! V Bašce je však mnohem více nádherných míst, která můžete objevit. Baška je nádherná prázdninová destinace, která je proslulá svými 30 plážemi, od klidných a odlehlých až po velké veřejné pláže. Ať už jste příznivci pěší turistiky, běhu, cyklistiky, horolezectví, potápění, plachtění

nebo jen dáváte přednost jinému způsobu trávení času v přírodě, krajina Bašky ve vás zanechá nezapomenutelný dojem.

Korkyra – Barokní festival na Korčule, 1. – 17. září 2023

Festival Korkyra na Korčule se etabloval jako jeden z nejlepších festivalů barokní hudby v Chorvatsku s trvale vysokou úrovní vystoupení, umělců a krásných prostor. Festival byl založen v roce 2012. Jeho cílem bylo představit místním obyvatelům a návštěvníkům regionu barokní hudbu v podání nejlepších chorvatských a mezinárodních umělců. Festival si u publika i účinkujících vybudoval pověst výjimečné kulturní události, která spojuje kouzelnou hudbu s krásným prostředím. Kostely, atria, náměstí a skrytá nádvoří v kombinaci s přírodními krásami Korčuly a poloostrova Pelješac poskytují dokonalé prostředí pro krásnou hudbu.

S využitím tiskové zprávy Chorvatského turistického sdružení. 

Titulní snímek: zdroj @CNTB, autor Stipe Surać. 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.