Centrální část Chorvatska v okolí Záhřebu je malebnou oázou, kterou napájejí tři velké řeky: Sáva, Dráva a Mura. Do tohoto regionu lákají návštěvníky kopce, staré stromy a vinice, ale také malá města, venkovské domy, hrady a termální lázně.

Navštivte Chorvatské Záhoří, idylickou kopcovitou krajinu protkanou horami a řekami, a zajeďte do Krapiny, kde objevíte naleziště „prehistorického člověka z Krapiny“. Poté si můžete dopřát pobyt v nedalekých termálních pramenech nebo se vydat na pouť do Marije Bistrice, jednoho z nejznámějších poutních míst v Chorvatsku.




Vždy se vyplatí navštívit oblast kolem barokního města Varaždin – město hýčká mysl i duši bohatým uměním a kulturou, řemesly, ale také zelení a nedalekým slavným parkem a hradem Trakošćan. Dále na sever se můžete také vykoupat v řece a poté si třeba dopřát jednu nebo dvě pochoutky z místní kuchyně, jako je typický krocan s těstovinami mlinci, doplněný sklenkou místního vína.

Více o středním Chorvatsku se dozvíte na webu Chorvatského turistického sdružení, které nám poskytlo i tento text.

Na snímku je pevnost ve Varaždinu.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.