Češi vracející se v těchto dnech ze zahraničí dostávají na své mobilní telefony SMS s výzvou, aby se zaregistrovali v takzvaném příjezdovém formuláři ministerstva zdravotnictví. Zprávu má dostat každý telefon, který se nacházel v zahraničí a nyní se přihlásil do české sítě. Platí to i o zahraničních návštěvnících České republiky.

registrace výzva




Povinnost rozesílat krátké zprávy tohoto znění uložilo telefonním operátorům přímo české ministerstvo zdravotnictví. Vydalo kvůli tomu příslušné mimořádné opatření.

V dokumentu se píše, že operátoři nesmějí s údaji nijak dále nakládat a rozhodně je nemohou nikomu předávat, Jejich úkolem je pouze rozeslat SMS, uložit údaje o telefonním čísle a zaslání zprávy po dobu platnosti tohoto opatření a následně je vymazat.

Další informace o registraci lidé najdou přímo na adrese příjezdového formuláře.

„Mimořádné opatření je vydáno v souvislosti se zvýšenou přeshraniční mobilitou v letním období v rámci turistické sezóny a v souvislosti s globálním vývojem epidemiologické situace ve výskytu onemocnění covid-19, který je charakterizován narůstajícím počtem případů tohoto onemocnění,“ uvádí se v dokumentu. Cílem je připomenout lidem, že mají povinnost se po příjezdu do země nahlásit.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Bosnu a Hercegovinu – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.