Na Štěpána alias 2. svátek vánoční jsme v obvyklé sestavě já, manželka a naši dva kluci (od letoška posílenou o jezevčíka) vyrazili směr Chorvatsko. Napíšu vám krátký report z cesty, třeba vám pomůže.

Odjezd z Olomouce jsme naplánovali na osmou hodinu ráno a téměř jsme jej dodrželi. Mírně nás opozdil zapomenutý pas našeho psa, pro který jsme se museli vrátit. Pokud chcete vědět, co obnáší dovolená s vaším mazlíčkem, najdete základní informace v článku Co musíte udělat, abyste mohli jet do Chorvatska se psem?

Nejhorší část cesty bývá obvykle naše D1, tentokrát se k ní přidala i část chorvatské dálnice, ale o tom za chvíli. Průjezd na Slovensko byl hladký, na hranicích nikde nikdy. Slováci mají nyní docela tvrdá pravidla pro vstup, ale včera je zkrátka nikdo nehlídal. Tranzit je samozřejmě možný bez omezení, podobně jako v případě všech ostatních zemí.

Dále jsme směřovali do Maďarska, protože nejraději jezdíme k Jadranu právě touto trasou.

Na hranicích opět nikdo nebyl, průjezd Maďarskem bez problémů. Žádné kolony, žádná zdržení. Jen stacionární radary, na které vás upozorní například moje oblíbená aplikace Waze.




Průjezd do Slovinska opět bez problémů, na hranicích s Chorvatskem krátká kontrola pasů Slovinci a poté i Chorvaty. Měli jsme vyplněný formulář Enter Croatia.

Po krátké jízdě od hranic najíždíme na dálnici, ovšem pasáž od Čakovce k Zagrebu nás překvapuje úseky s nerovnostmi. Povrch silnice místy připomíná právě naši D1, což tedy rozhodně nemyslím jako pochvalu. Snad to během zimy opraví, je to místy opravdu nepříjemné.

Dále už je dálnice v obvyklém pořádku. A teplota postupně stoupá. Zatímco z Olomouce jsme vyjížděli za minus 8 stupňů, cestou na jih se to zlepšuje a na kraji Chorvatska už je jsou to 2 stupně nad nulou. Zlom nás čeká (jako obvykle) za tunelem Sv. Rok a na pobřeží u Splitu už je pak i večer příjemných 13 stupňů.

Většinu cesty Chorvatskem více či méně prší a déšť padá i v noci. Ráno už je pak mnohem slunečnější, ale o tom až příště, kdy také prozradím přesný cíl naší cesty.

Protože jsem cestou nefotil a „na místě“ už byla tma, doprovodil jsem první článek fotkou našeho auta se samolepkou naší skupiny. Vy si ji můžete nalepit také, samolepku koupíte v našem e-shopu.