Hledáte místo na letošní dovolenou u Jadranu? Mám pro vás zajímavý tip na krásný kemp, který se vám bude líbit. V dubnu jsme s rodinou vyrazili na svou první letošní cestu do Chorvatska a ubytovali jsme se v krásném menším kempu Bunja na ostrově Brač,

Lokalita

Kemp Bunja leží v zátoce “Babin laz” asi 1,5 kilometru od města Supetar. To už je dost daleko na to, abyste zde měli absolutní klid. A zároveň to máte jen pár minut například na nákupy. V Supetaru najdete obchody chorvatských i světový řetězců. Pokud jste zvyklí nakupovat v Lidlu nebo v DM, najdete je i tady. Stejně jako místní Tommy a Konzum. Supetar je zároveň zastávkou trajektu ze Splitu, kterým sem s největší pravděpodobností přijedete.

Kemp

Samotný kemp leží přímo u moře. Je to spíše menší kemp s rodinnou atmosférou. My jsme se ubytovali v mobilním domku. Měl dvě ložnice, obývací pokoj, kuchyň, dvě koupelny s WC a prostornou terasou. Byli jsme čtyři, ale domek může sloužit až šesti lidem. A byl na to dobře vybavený včetně nádobí, v kuchyni byla i myčka na nádobí. To bylo skvělé! Nechyběla samozřejmě klimatizace a rychlý wifi internet.

Útulné a výborně vybavené mobilní domky, které lze v létě ještě zastínit

Kemp Bunja nabízí také místa pro karavany se vším vybavením, které můžete požadovat. V kempu je pro ně sociální zařízení včetně lednice a pračky. Přímo v kempu je také restaurace a plážový bar. V době našeho dubnového příjezdu samozřejmě ještě nefungovaly, ale otevírají se už 1. května. Naši synové si docela vyhráli na zdejším dětském hřišti. V sezoně tu bude i napuštěný bazén.

Restaurace a další zařízení pro turisty v kempu Bunja

Domácí mazlíčci

My na cesty vyrážíme zásadně s naším jezevčíkem Maxem, což v případě kempu Bunja nebyl problém. Pro psy je tu část pláže vyhrazena, mají vlastní sprchu a rádi je přivítají také ve zdejší restauraci a plážovém baru.

Jméno Bunja

A proč právě Bunja? Kempu dala jména někdejší kamenná obydlí prvních obyvatel Brače. Stavby s kulatým půdorysem a kruhovou kamennou střechou se kdysi používaly jako přístřešky pastýřů a malé sklady. Jedna taková bunja, samozřejmě nově postavená, stojí přímo v kempu. A ten ji má nejen v názvu, ale také v logu.

Stavba bunja, která dala celému kempu jméno

Pláž

Hosté kempu to mají ze svých ubytování doslova jen pár kroků na krásnou oblázkovou pláž s krásně vonícími borovicemi.Protože v době naší dubnové návštěvy ještě nebylo počasí na pobyt na pláži, pomůžu si tentokrát fotkou z webu kempu.

pláž

Pláž v kempu Bunja

 

Ostrov Brač

Brač je největším ostrovem Dalmácie a třetím největším celého Jadranu. Patří k těm nejvíce slunečným místům na celém pobřeží. To z něj dělá skvělé místo k pěstování a zpracování vinné révy a oliv. Brač proslul také těžbou jedinečného bílého kamene. Právě z něj je vybudován DIokleciánův palác ve Splitu a katedrály katedrály v Šibeniku a Trogiru. A v neposlední řadě také Bílý dům ve Washingtonu. Procházkou do některého z bývalých lomů můžete strávit některé volné odpoledne. My jsme se vydali do lomu Rasohe, kde je dodnes zřetelný reliéf Herkula vytesaný některým z římských kameníků.

Pláž Zlatni rat vyfocená z vrcholu Vidovy hory

Na Brači se rozhodně vyplatí vystoupit také na nejvyšší vrchol celé oblasti, Vidovu horu (můžete tam dojet i autem) nebo navštívit ikonickou pláž Zlatni rat u městečka Bol.

Naše dojmy

V kempu Bunja jsme prožili krásné čtyři dny. Každý den jsme z něj vyrazili na nějaký větší či menší výlet a ostrov Brač jsme si opravdu užili. Protože jsme ale nestihli vidět všechno, co jsme chtěli, určitě se sem rádi vrátíme. A nejlépe zase do Boutique Campingu Bunja.