Přemýšlíte, jaké doklady a potvrzení budete potřebovat při cestě k Jadranu? Máte strach, že na něco zapomenete? Už nemusíte, udělali jsme seznam za vás.

K cestě do Chorvatska potřebujete především občanský průkaz nebo cestovní pas. Musí jej mít každý účastník výpravy. Doba zapisování dětí do pasů skončila, respektive posledním pasům, do kterých bylo možné nezletilé potomky zapisovat, vypršela platnost. Neváhejte a udělejte alespoň občanské průkazy i svým dětem. Budou jim platit pět let a zaplatíte za ně 50 korun. Více se dozvíte v článku Potřebujete do Chorvatska pas?, který jsme před časem zveřejnili na našem webu. Dostatečně dlouho před cestou si zkontrolujte platnost a případně požádejte o vydání nového dokladu.

A ještě upozornění pro snoubence: Pokud hodláte odcestovat do Chorvatska na svatební cestu a nevěsta předtím sňatkem změní příjmení, bude na cestu do zahraničí potřebovat pas. Matrikářka jí totiž odstřihne roh občanského průkazu, který jí pak v zahraničí nemusejí uznat. V případě pasu to nikdo nedělá a je možné cestovat na původní doklad i po změně příjmení.

Druhým důležitým dokladem je kartička zdravotní pojišťovny. Jako občané Evropské unie máte nárok na akutní zdravotní ošetření. Doporučujeme sjednat si před cestou i připojištění léčebných výloh v zahraničí a příslušnou kartičku si rovněž vzít s sebou.

K dalším dokladům patří vše, co souvisí s automobilem a jeho řízením. Tedy, řidičské oprávnění, malý technický průkaz a zelená karta (která už leckdy ani není zelená). Existuje sice speciální mezinárodní řidičský průkaz, ale v praxi jej nebudete potřebovat, postačí běžný řidičák.

V koronavirové době požaduje stále více států pro překročení hranic (některé dokonce i jen za účelem tranzitu) covid pas. Podmínky se v tomto případě rychle mění, proto stojí za to si aktuální informace ověřit cca týden před odjezdem.




Kdo cestuje se psem, potřebuje speciální zvířecí pas i pro něj, což samozřejmě platí i pro kočky a některé další příslušníky fauny. Překročení hranice se psem má svá zvláštní pravidla která jsme popsali v článku Co musíte udělat, abyste mohli jet do Chorvatska se psem?

Pokud se chystáte v Chorvatsku řídit loď, měli byste mít příslušné oprávnění. Podrobnosti jsme popsali v článku Na jakou loď v Chorvatsku nepotřebujete povolení? Nenechte se ošálit fámami na sociálních sítích nebo laxním přístupem majitelů lodí. Nic takového, jako hranice 4 kW (tedy něco přes 5 koňských sil) v Chorvatsku neexistuje, ta platí na českých vodách. Jednoduché pravidlo: člun s motorem = nutnost oprávnění. Včetně vodních skútrů. Jak jej získat, se dozvíte v článku Udělejte si „řidičák na loď“, změní vám to pohled na Jadran. Pokud jedete k moři s vlastní lodí, přibalte také její doklady.

Aktualizace

Na základě připomínek našich čtenářů doplňujeme ještě další dva doklady. Prvním se souhlas rodičů s vycestováním dítěte v případě, že je do zahraničí nedoprovázejí. Přesné podmínky a vzor tohoto dokladu najdete na stránkách ministerstva zahraničí.

Druhým je vyřešení situace v případě, ře cestujete autem, které není přímo vaše. Může být například někoho z rodiny nebo je napsáno na firmu. I v tomto případě existují vzory, které je třeba vyplnit a nechat potvrdit notářem nebo na Czechpointu. Vzor najdete například na stránkách ÚAMK.CZ.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.