Turistický průvodce Lonely Planet u příležitosti 50. výročí svého založení zveřejnil seznam 50 nejlepších destinací světa v pěti kategoriích. Chorvatsko zařadil mezi 10 nejlepších zemí, které byste měli navštívit v příštím roce.

Lonely Planet popisuje Chorvatsko jako zemi s krásným, sluncem zalitým pobřežím, četnými ostrovy, náročnými horami a historickými městy. Vyzdvihuje také vstup země do schengenského prostoru a otevření mostu na Pelješac. Kromě Chorvatska si své místo na seznamu zajistilo například Mongolsko, Indie, Maroko, Chile a Mexiko.

„Výběr Lonely Planet jen potvrzuje, že Chorvatsko je jednou z nejlepších a nejkrásnějších zemí, která si ve světě získává stále větší pozornost. Jeho bohaté přírodní dědictví, rozmanitá kultura, pohostinní lidé a dynamický pokrok v různých oblastech cestovního ruchu tvoří základ naší nabídky, která je v průběhu roku stále více rozpoznatelná. Věřím, že naši četní hosté již zjistili, jak atraktivní je chorvatská turistická nabídka a obětavost celého chorvatského turistického sektoru. Jsem si jistý, že se o tom přesvědčí i naši budoucí hosté,“ zdůraznil Kristjan Staničić, ředitel Chorvatského turistického sdružení.




Kromě seznamu nejlepších zemí Lonely Planet zveřejnil také seznamy nejlépe udržitelných destinací, nejlepších měst, nejlepších regionů a destinací s nejlepším poměrem ceny a kvality.

Kompletní žebříček destinací Lonely Planet podle kategorií naleznete ZDE.

Na úvodním snímku je Rovinj, pohled na staré město. Foto: @CNTB, Luka Esenko

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.