Chorvatské městečko Slunj uspělo mezi více než 250 destinacemi světa a zařadilo se mezi nejlepší turistické vesnice světa. Seznam 54 nejúspěšnějších vyhlásila Světová organizace cestovního ruchu (UNWTO) v uzbeckém Samarkandu.

Slunj leží v centrální části Chorvatska, v blízkosti Karlovace na břehu řek Slunjčica a Korana. Strategicky propojuje cestovní ruch a podporu rozvoje venkova. Zároveň klade důraz na ochranu svého bohatého přírodního a kulturního dědictví. Žije v něm celkem 4 224 obyvatel. Starostka obce Slunj Mirjana Puškarić považuje ocenění za skvělou zprávu. „Jsem nesmírně hrdá, protože jsme společně získali mezinárodní uznání za to, že jsme na správné cestě,“ uvedla Puškarić.




Kritéria UNWTO pro výběr výjimečných vesnic se zaměřila na jejich schopnost rozvíjet venkovskou krajinu, zachovávat kulturní rozmanitost, podporovat místní hodnoty a chránit kulinářské tradice. UNWTO původně zahájila iniciativu „Nejlepší turistické vesnice“ v roce 2021 jako součást programu „Cestovní ruch a rozvoj venkova“, jehož cílem je stimulovat cestovní ruch ve venkovských oblastech, bojovat proti vylidňování a podporovat inovace a integraci hodnotového řetězce prostřednictvím udržitelných postupů v cestovním ruchu.

Autorem snímku obce Slunj je Sergio Gobbo. 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.