Bývá označován za nejvíce splitský sport na světě. A tak trochu básnicky se říká, že picigin je způsob života, který tvoří prvky volejbalu, tenisu, akrobatiky a slunce.

V každém případě jde o sport provozovaný v mělké vodě s míčkem, takzvaným balunem, který vznikne oloupáním, očištěním a vybroušením obyčejného tenisáku. Hraje se oběma rukama a cílem je co nejdéle udržet míček nad hladinou moře.

Picigin hraje najednou zpravidla pět lidí rozmístěných do kruhu a stojících ve vodě, která hráčům sahá zhruba po kotníky. Míček se odpaluje nejvíce dlaněmi. Neexistuje žádné bodování, jde především o dojem, který účastníci vyvolají svou šikovností a akrobacií.




 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.

Picigin vznikl na pláži Bačvice ve Splitu. Podle některých zdrojů jej tady začali hrát splitští studenti, kteří se vrátili z pobytu v Praze. V Čechách jim učarovalo vodní pólo, které ale v mělkých vodách u pláže nešlo hrát, a tak si vytvořili vlastní hru.

Dnes už existuje i světový šampionát v piciginu a hra je rovněž zapsána na seznamu nehmotného dědictví UNESCO.