O novém zákonu, který v Chorvatsku omezí otevírací dobu obchodů, už jsem psal. Nové opatření začne platit od 1. července. Obchodníci budou mít povoleno prodávat maximálně 16 nedělí v roce, termíny si budou moci sami vybrat. Nyní už je také jasné, jaké budou z tohoto nového opatření výjimky.

Výjimky

Na koho se zákaz nedělního prodeje nevztahuje? Obchody na autobusových a vlakových nádražích, letištích a trajektových přístavech, přístavech vnitrozemské plavby, lodích, nemocnicích, hotelech a kempech. Opatření nebude omezovat také trhy a rodinné farmy, muzea a kulturní instituce a čerpací stanice.

Trafiky budou mít otevřeno v neděli a ve svátky jen dopoledne mezi 7. a 13. hodinou.




Neděle pracovního klidu se nevztahuje ani na nákup prvotních zemědělských produktů, prodej vlastních zemědělských produktů ve stáncích a lavicích na maloobchodních trzích a prodej vlastních zemědělských produktů ve stáncích a lavicích na velkoobchodech, příležitostný prodej na veletrzích a veřejných akcích, prodej prostřednictvím automatů a prodej na dálku.

Informace jsem čerpal z textu českého velvyslanectví v Zagrebu.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.