Poslední týdny patří ve veřejném prostoru umělé inteligenci, respektive flexibilním jazykovým modelům. Proto jsem ten úplně nejpopulárnější požádal o pár informací o Chorvatsku. Bylo to moje první vědomé setkání s touto neuronovou sítí, tak se nedivte úvodní otázce.

Mezi odpověďmi byla i jedna zjevně chybná, umělá inteligence mi totiž napsala, že v Chorvatsku se stále jako měna používá kuna. Tuto větu jsem proto do rozhovoru nezahrnul.

Pořadí otázek a grafickou podobu textu jsem po skončení rozhovoru ještě mírně upravil.

Umíš česky?

Ano, umím česky. Jak vám mohu pomoci?

Znáš portál ejadran.cz?

Ano, slyšel jsem o portálu ejadran.cz. Jedná se o český turistický portál, který se specializuje na cestování a dovolenou v Chorvatsku a dalších zemích Jaderského moře. Na portálu najdete mnoho užitečných informací a tipů na dovolenou v Chorvatsku, jako jsou informace o ubytování, atrakcích, plážích a dalších aktivitách.

Kolik Čechů loni navštívilo Chorvatsko?

Podle statistik zveřejněných chorvatským Národním úřadem pro statistiku navštívilo Chorvatsko v roce 2022 celkem 695 974 turistů z České republiky.

Kolik jich očekáváš v letošním roce?

Jako umělá inteligence nemohu přesně předpovědět, kolik českých turistů navštíví Chorvatsko v roce 2023, protože závisí na mnoha faktorech, jako jsou ekonomické podmínky, politická situace a další faktory ovlivňující cestovní ruch. Nicméně, pokud se situace se Covid-19 zlepší a bude možné cestovat, může být očekáváno, že počet českých turistů v Chorvatsku se zvýší.

Jaké místo v Chorvatsku je považováno za nejkrásnější?

Chorvatsko má mnoho krásných míst, takže je těžké určit nejkrásnější místo. Každé místo má své jedinečné kouzlo a krásu. Nicméně, některá místa jsou velmi populární a oblíbená mezi turisty.




Mezi nejkrásnější a nejoblíbenější místa v Chorvatsku patří: Plitvická jezera – národní park s křišťálově čistými jezery a vodopády. Dubrovník – historické město s opevněním a nádherným výhledem na Jaderské moře. Hvar – ostrov s krásnými plážemi a vinnými sklípky. Split – město s antickými památkami, jako je Diokleciánův palác. Zadar – město s historickými památkami a unikátními vodními orgány. Rovinj – malebné přímořské město s romantickými uličkami a malebným přístavem. Korčula – ostrov s krásnou přírodou a historickým středověkým městem. Trogir – malebné město s unikátní architekturou a historickými památkami. Brac – ostrov s nejkrásnější pláží Chorvatska, Zlatni Rat. Pula – město s antickými památkami, jako je římský amfiteátr.

Každé z těchto míst nabízí turistům něco zcela odlišného, ale všechny jsou to krásná místa, která stojí za návštěvu.

Co bys doporučil vzít si lidem, kteří letos vycestují do Chorvatska?

Pokud plánujete letní dovolenou v Chorvatsku, můžu vám doporučit následující věci, které byste měli zvážit, abyste si svou dovolenou co nejvíce užili:

Platné cestovní doklady a pojištění – Měli byste mít platný cestovní pas nebo občanský průkaz a také zdravotní pojištění. Oblečení a obuv – S ohledem na počasí a plánované aktivity byste měli zvolit vhodné oblečení a obuv. Sluneční krém a opalovací prostředky – Chorvatsko je známé svým slunečným počasím, proto je důležité se chránit před slunečními paprsky. Koupací potřeby – Pokud plánujete koupání v moři, nezapomeňte si vzít plavky a ručník. Mapa a navigace – Pokud plánujete cestovat po Chorvatsku, je užitečné mít s sebou mapu nebo navigaci. Chorvatský jazyk – Pokud neumíte chorvatsky, může být užitečné naučit se alespoň základy, aby bylo cestování snazší. Rezervace ubytování a dopravy – Doporučuji si předem zarezervovat ubytování a dopravu, aby bylo zajištěno pohodlné a bezproblémové cestování.

Děkuji ti.

Rád jsem pomohl. Pokud budete mít další otázky, neváhejte se zeptat.

Rozhovor jsem vedl s umělou inteligencí na adrese https://chat.openai.com/chat