Chorvatsko je světově proslulé svou pohostinností, rozmanitým hotelovým průmyslem a skvělým ubytováním od hlavních globálních pětihvězdičkových hotelových řetězců až po unikátní butikové hotely s udržitelným luxusem. Zejména oblast Kvarneru je známá svými luxusními hotely a tradicí pohostinství. Je považována za domov chorvatského cestovního ruchu.

První chorvatský hotel zde byl postaven již v roce 1844, čímž se Opatija stala jedním z nejelitnějších letovisek v Rakousku-Uhersku. Nesmíme opomenout také Rijeku, Evropské hlavní město kultury 2020 s okouzlujícím starým městem a plážovými promenádami. Nabízí ubytování na vysoké úrovni mj. i v novém 5-hvězdičkovém hotelu s velkou kapacitou, Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa. Hilton Costabella Beach Resort & Spa se nachází mezi Opatijí a pobřežním městem Rijeka nedaleko národního parku Risnjak a přírodního parku Učka. Hotelový projekt v hodnotě téměř 80 milionů eur nabízí hostům 132 pokojů a 66 apartmánů v luxusních vilách, 4 restaurace, 6 barů, lázeňský areál na více než 3000 m². Hosté mají k dispozici 200 metrů soukromé pláže s menším přístavem pro lodě, prostorem pro vodní sporty a dalšími sportovními vymoženostmi.




Nejluxusnějším projektem roku 2021 bylo otevření pětihvězdičkového udržitelného hotelu Villa Nai 3.3. Nachází se na malebném chorvatském ostrově Dugi Otok v Zadarské oblasti a poskytuje zcela nový typ ubytování. „Narozen v přírodě, stvořen přírodou“ je poselství tohoto nového člena společnosti „The Leading Hotels of the World“, které nejlépe popisuje nový udržitelný hotel na krásném ostrově Dugi Otok. Hotel je obklopen 500 let starým olivovým hájem a Jaderským mořem. Výhodnou polohu umocňuje blízkost přírodního parku Telašćica a národního parku Kornati. Hotel dokonale zapadá do úchvatné přírody zadarské oblasti. Skládá se z jednotlivých jednotek s terasami spojenými s přírodou, které nabízejí čistý luxus a soukromí. Základem všech pokrmů jsou potraviny organického původu, pěstované na ostrovních pozemcích nebo ulovené v Jaderském moři. Tento unikátní, udržitelný a luxusní hotel posiluje hotelový trh v Chorvatsku.

V červnu tohoto roku je plánováno otevření hotelu Moeesy, Blue & Green Oasis na ostrově Hvar, který doplní nabídku o další 5-hvězdičkový hotel (luxusní historický hotel Palace Elisabeth byl otevřen před několika lety, zatímco Maslina Resort ve městě Stari Grad na Hvaru byl otevřen v roce 2020).

Investice do chorvatského sektoru cestovního ruchu se nezaměřuje pouze na již zmíněné hotely, ale zahrnuje také modernizaci hotelů v různých chorvatských regionech: společností Valamar v Makarské, Stari Gradu (Hvar) a Poreči, dále se jedná o rekonstrukci hotelu Brioni v Pule, rekonstrukci Royal Hotels & Resorts v Dubrovníku, modernizaci hotelu Le Meriden Lav ve Splitu, hotelu Osijek v Osijeku, stejně jako další nová výstavba hotelů plánovaná v Šibeniku, Splitu a Crikvenici. Mezi nové hotely otevřené v minulém roce patří hotel Miramare v Crikvenici.

Při tvorbě článku jsme využili podklady Chorvatského turistického sdružení.  

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.