Potřebujete si v Chorvatsku vybrat peníze z bankomatu? Naučíme vás, jak se nenechat napálit. Je to jednoduché, jen si budete muset pořádně přečíst, co je napsáno na jeho obrazovce.

Tuhle radu už jsme naznačili ve starším příspěvku ze srpna 2021 Vzít si do Chorvatska eura nebo kuny? Teď vám to vysvětlíme a přidáme zajímavá videa.

Bankomat při výběru peněz z účtu vedeného v jiné měně může klientovi nabídnout takzvanou konverzi. To je přímý přepočet výběru například na koruny. Znamená to, že bankomat sám stanoví kurz měny (tedy – dělá to samozřejmě provozovatel, nikoliv ten samotný stroj) a výslednou částku si strhne z vašeho účtu. Upozorňuji, že tento kurz bývá mimořádně nevýhodný a nejde jen o pár drobných, nad kterými mávnete rukou. Loni, kdy byl běžný kurz zhruba 3,50 koruny za jednu kunu, nabízely bankomaty konverzi zhruba 3,90. Pokud si chcete vybrat například 1 000 kun, zaplatíte v tomto případě místo 3 500 korun až 3 900. Pokud ovšem konverzi odmítnete, bankomat požádá vaši banku o oněch 1 000 kun a vaše banka vám z účtu strhne příšlušnou částku podle „správného kurzu“, tedy výrazně výhodněji.

Takto postupují bankomaty v řadě zemí včetně Česka, pokud do nich vložíte kartu v cizí měně. Dobře to popisuje Janek Rubeš v následujícím videu.




Zcela stejně se může zachovat bankomat také v Chorvatsku, respektive se to běžně děje, autor článku se s tím opakovaně setkal. A autor videa zveřejněného výše o tom natáčel v Dubrovníku, jeho video na Facebooku si můžete také prohlédnout.

Takže pozor, konverzi vždy odmítněte. Bankomat si v takovém případě, když konverzi zamítnete, může říct o poplatek za výběr ve výši několika desítek kun, bude to ovšem méně než v případě konverze prostřednictvím nevýhodného kurzu.

A ještě jedna rada na závěr: Podobnou situaci nemusíte zažít jen u bankomatu. Setkal jsem se s ní také v případě platby za palivo, kdy tuto konverzi nabízel platební terminál. Dokonce se vám může stát, že za vás toto rozhodnutí o konverzi udělá stiskem tlačítka samotná obsluha. Poznáte to snadno, protože částka k úhradě bude na terminálu (takže v té krabičce, ke které přikládáte kartu, případně ji zasouváte dovnitř) uvedena v korunách a nikoliv v kunách. VŽDY TO ODMÍTNĚTE a trvejte na platbě v kunách.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.