Chorvatská média v těchto dnech radí svým občanům, jak přečkat epidemii koronaviru. Některé rady by se mohly hodit i nám.

1. Nepropadejte panice. Země nedávno prožila válku a je na řadu mimořádných situací dobře připravena.

2. Nakupujte s rozvahou. Vyplatí se mít zásobu tekutého mýdla, ale jinak není třeba nic hromadit.

3. Připravte děti na domácí učení. Pokud k němu dojde, bude se na něm podílet chorvatská televize. Zavčas dětem oznamte denní program, který především dopoledne bude zahrnovat i učení a plnění úkolů. Děti si na to rychle zvyknou.

4. Odložte oslavy. Narozeniny, křtiny, svatby, promoce i tradiční slavnosti mohou měsíc počkat.

5. Zrušte naplánované cesty. Alespoň do doby, než pomine nejhorší výskyt onemocnění.

6. Zřiďte si internetové bankovnictví. Pokud jste tak dosud neučinili, je pravý čas začít řešit platby z pohodlí domova.




7. Připravte se na možnost pracovat z domova, úpokud to v případě vaší profese připadá v úvahu. Zřiďte si pracovní kout a nainstalujte Skype nebo jiný nástroj ke komunikaci s kolegy z práce.

8. Obnovte své členství v knihovně a využijte času k přečtení děl, na která jste neměli čas. Vytáhněte ze skříně deskové hry, vraťte se ke svým starým koníčkům nebo si najděte nové.

9. Když se u vás objeví symptomy, zavolejte lékaři. Sami nikam nechoďte.

10. Ani poté nepropadejte panice. Zdraví lidé mladší 60 let nemoc většinou přečkají bez vážnějších potíží, stejně jako 95 procent těch starších. Na epidemii je nejhorší nekontrolované šíření mezi obyvateli a je na zodpovědnosti každého z nás, aby tomu v rámci svých možností bránil.

Informace jsme čerpali z portálu SLOBODNA DALMACIJA.