Jeden z nejpopulárnějších pokrmů středomořské kuchyně chutná snad každému. Jeho výhodou je možnost vybírat si ze spousty zavedených druhů nebo si dokonce připravit svou vlastní variantu náplně. Pizza je přitom na přípravu velmi jednoduchá, stačí zvládnout přípravu kynutého těsta.

Těsto

Na těsto budete potřebovat 250 ml vody, 500 gramů hladké mouky, jedno balení droždí, kávovou lžičku soli a polévkovou lžíci olivového oleje. Pokud máte kuchyňský robot, smíchejte všechny suroviny v něm, zakryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechejte půl až tři čtvrtě hodiny vykynout. Těstu vadí průvan, takže je dobré i létě zavřít kuchyňské okno. Pokud děláte těsto rukama, zvolte klasický postup. Tedy nasypat mouku na vál nebo čistou kuchyňskou linku, uprostřed udělat důlek, do něj rozdrobit kvasnice, přidat trochu vlažné vody a smíchat s trochou mouky. Tvorbu kvásku můžete podpořit špetkou cukru, ale není to nutné. Když kvásek vzejde, postupně k němu přidávejte vodu a přimíchávejte mouku smíchanou se solí, až zpracujete celé těsto a pak už postupujte stejně jako při přípravě v robotu, tedy dejte vykynout.

Vykynuté těsto si rozdělte na šest dílů. Dejte troubu rozehřát na maximum a pusťte se do přípravy pizzy. Na dobře pomoučené ploše rozválejte jeden díl těsta do kruhu. Měl by mít průměr cca 30 centimetrů, těsto tedy bude v tenké vrstvě. Pokud se vám začne trhat nebo lepit na plochu nebo na váleček, znovu vše posypte trochou mouky. Kruh těsta pak přeneste na plech. Od každé níže uvedené varianty udělejte dvě pizzy.




Šunková pizza

Na těsto naneste trochu rajčatového pyré a rozetřete lžící po celé ploše, od okraje nechejte zhruba 1,5 centimetru mezeru. Poklaďte šunkou, posypte sýrem a přidejte trochu bazalky. Dejte péct do trouby. Pizza se peče cca 10 minut, ale hodně záleží na teplotě, které je vaše trouba schopna dosáhnout. Je tedy nutné nikam neodcházet a průběžně se dívat dovnitř.

Salámová pizza

Na těsto opět naneste rajčatové pyré jako v předchozím případě. Poklaďte kolečky salámu, posypte sýrem, přidejte trochu bazalky a dejte péct.

Sýrová pizza

V tomto případě na těsto nepatří rajčatové pyré, ale zakysaná smetana. Na ni dejte půl kolečka hermelínu nakrájeného na tenké plátky. Vezměte si struhadlo a nahoru nastrouhejte půl balení nivy. Můžete přidat bazalku. Dejte péct, ale tentokrát počítejte s trochu kratším časem než v předchozích případech. Zakysaná smetana totiž nezvláční těsto tolik jako rajčatové pyré a také sýry by se při příliš dlouhém pečení mohly spálit.

Všechny tři varianty pizzy můžete doplnit například o plátky rajčat, výsledný pokrm bude šťavnatější.

Dobar tek!