Od pátku 30. dubna do pondělí 3. května zaznamenalo Chorvatsko celkem 157 tisíc noclehů turistů. Přenocování zahraničních hostů z toho činilo 112 tisíc. Celkem do země v tomto čase zavítalo 23 tisíc návštěvníků z jiných zemí. Zaregistroval je tamní systém eVisitor.

Během prvního květnového víkendu bylo nejvíce turistických přenocování zaregistrováno na Istrii, Kvarneru, Splitsko-dalmatské župě a Zadarské župě. Při pohledu na turistické destinace bylo nejvíce přenocování zaznamenáno v Rovinji, Záhřebu, Poreči, Zadaru, Dubrovníku, ve městě Mali Lošinj a ve Splitu. Nejvíce hostů pocházelo ze samotného Chorvatska, následovali je návštěvníci ze Slovinska, Polska a Německa.

„Tento víkend byl prvním víkendem v tomto turistickém roce, kdy jsme v zemi denně měli více než 50 tisíc turistů. S těmito výsledky můžeme být spokojeni, zvláště když si vzpomeneme na stejné období loňského roku. Jedná se o pozitivní trendy, které nám dávají naději ve vztahu k hlavní letní části turistické sezony, ale také k nadcházejícím svátkům v květnu a červnu, kdy očekáváme hosty z Rakouska, Německa, Maďarska, Švýcarska, Polska a Francie, “ uvedl ředitel Chorvatského turistického sdružení Kristjan Staničić.




Během prvních čtyř měsíců roku 2021 byly v Chorvatsku zaznamenány více než dva miliony turistických přenocování. Mezi 592 tisíci turisty byli především hosté z Německa, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Itálie, České republiky, Rakouska a USA.

„Navzdory stále trvajícím pandemickým okolnostem máme za sebou čtyři úspěšné měsíce s více než dvěma miliony turistických nocí. Chorvatsko je považováno za odpovědnou a bezpečnou turistickou destinaci, což je potvrzením veškerého úsilí, které investujeme do vytváření optimálních podmínek pro turisty a naše spoluobčany. Synergizací aktivit a spolupráce celého odvětví cestovního ruchu, prostřednictvím projektu Bezpečný pobyt v Chorvatsku, očkování odvětví cestovního ruchu a zřízení dalších míst pro testování turistů v turistických centrech, jsme ukázali, že Chorvatsko je plně připraveno na hlavní sezonu. Věřím, že tento pozitivní trend bude pokračovat s příznivou epidemiologickou situací, “uvedla ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjac.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.