Minulý týden v pátek začalo v Dubrovníku očkování pracovníků cestovního ruchu proti onemocnění covid-19. Dubrovník byl vybrán kvůli jeho významu jako cílové destinace.

Očkování se postupně rozšíří i do dalších oblast Chorvatska, aby do léta mohli být tímto způsobem ochráněni všichni pracovníci v resortu turistiky, kteří o to projeví zájem. Ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjac uvedla, že se chce nechat naočkovat asi 70 procent pracovníků v tomto odvětví.

Antigenní testy pro turisty za symbolickou cenu

„Vláda zajistí pro turisty antigenní testy za symbolickou cenu a je na nás, zda se budeme držet epidemiologických opatření“, uvedla Brnjac.„Je důležité mít testovací body nejen na letištích a hraničních přechodech, ale také v přístavech a jinde, kde k nim mají turisté snadný přístup“, dodala ministryně Brnjac.




Šéf Dubrovnicko-neretvanská župy Nikola Dobroslavić uvedl, že je rád, že Dubrovník byl vybrán pro zahájení očkování pracovníků cestovního ruchu. Uvedl, že v minulém roce zaznamenala oblast Dubrovníku pokles cestovního ruchu o více než 80 procent ve srovnání s rokem 2019. „Stále věříme, že můžeme dosáhnout 60 až 70 procent výsledků z roku 2019, i když jsme si vědomi, že to závisí i na situaci v zemích, odkud turisté přijíždějí,“ dodal Dobroslavić.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.